Sunday, April 17, 2011

Roti Kentang Lagi



Meroti lagi....he..he...ari ni try buat Roti Kentang resepi dari Lemari lak, tengok cara membuat roti ni berbeza sikit sebab menggunakan air sejuk dari peti ais dan tak menggunakan sebarang bahan pelembut, jadi Mas teringin lak nak mencuba sebab tengok roti kentang resepi lemari yang Izahdaut buat ari tu sangat gebu dan lembut.... lagi pun roti kentang ni boleh dibuat bekal Ain ngan Daniel untuk ke sekolah kafa. Roti kentang ni memang sangat lembut bak kapas....sedappnya dimakan masa suam2..maceh untuk Ijah yang menyepi kejapp sebab ada masalah internet katanya dan akan bersiaran tak lama lagi....tak mo bebel2..meh layan resepinya. Tuan rumah pun nak kluar kejapp lagi.....

 Roti Kentang
Sumber : Izahdaut
Bahan :
  • 300 gr tepung roti
  • 100 gr tepung gandum
  • 100 gr kentang, kukus, haluskan
  • 15 gr susu tepung
  • 2 butir telur
  • 75 gr gula pasir
  • 2 sdt yis segera
  • 77 gr margarine
  • 1 sdt garam
  • 100 ml air sejuk dari peti sejuk
Bahan olesan:
  • 1 biji kuning telur dan 50 ml susu cair, campur rata
  •  Izah guna madu campur susu segar.
  • Mas guna madu + susu segar + sedikit kuning telur


Cara membuat bun :
  1. Campur tepung, gula, susu, kentang, yis, aduk rata, ketepikan.
  2. Tambahkan telur dan air sejuk sedikit demi sedikit, uli hingga jadi doh.
  3. Tambahkan marjerin, uli hingga elastis, diamkan 30 menit.
  4. Kempiskan, timbang 50 gr, diamkan 10 menit.
  5. Pipihkan atau bentuk sesuai selera, aku taruh di cup muffin, diamkan 75 menit.
  6. Oles bahan olesan, panggang 190 C selama 12 menit(aku kurang dr sepuluh menit, karena api kebesaran,makanya agak hitam tuh...)
Cara Mas dan Izah :
  1. Saya guna Bread Maker dan campurkan bahan menuruti BM.
  2. Bentukkan bulat2 dan rehatkan 30m minit atau sehingga  doh naik lagi dan sapukan madu + susu segar + kuning telur dan paipkan sos kastard  atas roti.
  3. Bakar pada suhu 180 C 20 - 25 minit dengan api atas bawah.
Bahan Sos Kastard :
  • 3/4 cawan susu segar
  • 2 camca besar tepung kastard
  • 2 camca besar gula halus
  • 1 camca teh mentega
  • 1/2 camca teh esen vanilla
Cara membuat sos kastard :
  • Satukan susu, gula dan tepung kastard. Kacau dengan wisk hingga semua sebati. Masak atas api perlahan sambil terus mengacau hingga pekat. Angkat dari api, masukkan mentega dan esen vanilla. Gaul rata dan biarkan suam sedikit.



No comments:

Post a Comment