Assalamualaikum. Baru lepas masak tau Gulai Lemak Udang Dengan Cendawan ni. Nampak Kak Nor buat semalam, jadi teringin lak. Lagi pun dah banyak hari tak buat masak lemak...jadi hari ni masak masak lemak lak, lagi pun lauk gini memang peberet Ain..Daniel kurang sikit, jadi Mas buat sambal ikan cencaru untuk Daniel. Boleh la maknya join sekali..he..he....
Mas memang masak awal lauk pauk ni sekali ngan makanan lain untuk bekal anak2 ke sekolah petang. Senang kerja. sekali masuk opis...settle semua kerja..he..he..
Wahhhh..memang sedapp la masak lemak gini, tadi pun dah cedok semangkuk meratah sikit...Mas tak pernah buat lagi masak lemak udang ngan cendawan..sedappp tau...untuk penggemar masak lemak, boleh try resepi ni....sedapppp...
maceh Kak Nor sudi kongsi resepi Gulai Lemak Udang Dengan Cendawan ni. Ehhh....Kak Nor kata gulai, rasa Mas ni masak lemak..kiranya sama juga la kan Kak Nor....cuma sebut jerk lain....he..he..
Gulai Lemak Udang Dengan Cendawan
Resepi : Secubit Garam - Kak Nor
Bahan:
- 300 gm udang - dibersihkan
- 1/2 cawan santan pekat
- 3 cawan air
- 3 biji bawang merah - ditumbuk
- 1/2 in kunyit - ditumbuk
- sedikit belacan
- 1 sudu besar cili mesin
- 2 batang serai - diketuk
- 3 - 5 bj cili api- diketuk / belah dua
- 1 keping asam gelugur
- garam
- sedikit gula - jika suka
- cendawan tiram secukupnya
Cara memasak :
- Masukkan kesemua bahan kecuali cendawan ke dalam periuk dan masak hingga mendidih.
- Masakan hendaklah sentiasa dikacau supaya tak naik kepala.
- Masukkan cendawan dan biarkan seketika barulah dipadamkan api.
- Sedap dihidangkan bersama ulam2an dan sambal belacan :)
No comments:
Post a Comment