Assalamualaikum. Pepagi dah kluar resepi kek coklat yerk. Mas buat petang semalam Kek Choc Tanpa Telur ni. Resepi dari Kak Fida yang dikongsikan di Myresepi. Tengok resepi Kak Fida ni banyak juga resepi yang tak menggunakan telur. Mas pernah try resepi Apam Pisang Tanpa telur dan minyak resepi dari Kak Fida, memang sedapp apam pisang tu..lembut jerk..sama juga dengan kek coklat ni..memang sedappp....lembut dan moist jerk kek ni....walaupun dibakar. Resepi ni menggunakan madu untuk menggantikan telur. Untuk penggemar kek coklat, boleh try resepi kek coklat ni...terbaik tau...Mas suka...
Tuan tanah pun sibuk sikit ari ni....petang baru free...bw akan menyusul kemudian yerk....jadi jangan la malu bertandang kat Duniaku...buatla macam rumah sendiri...kalau dah sepahkan..kemas balik tau.....bye semua...jumpa lagi petang nanti yerk...he..he..
Kek Choc. Tanpa Telur
Resepi asal : Kak Fida@myresepi.com
Bahan :
Bahan A:
- 300 ml susu segar ( 1 1/4 cawan )
- 180 g gula halus ( 3/4 cawan )
- 2 sudu besar madu
- 1 sudu kecil instant cofee @ nescafe
Bahan B :
- 180 ml minyak jagung @ sayur ( 1 cawan )
Bahan C ( diayak ) :
- 200 g tepung gandum ( 1 1/2 cawan + 2 sudu besar )
- 40 g serbuk koko ( 5 sudu besar )
- 1/2 sudu besar bicarbonate of soda
- 1/2 sudu besar baking powder
Cara membuatnya :
- Masak bahan A hingga gula larut dan sejukkan.
- Masukkan bahan B ke dalam adunan A dan gaul rata. Alihkan ke dalam mangkuk yang besar.
- Ayak adunan C dan masukkan ke dalam campuran A dan B dan gaul hingga sebati dengan hand whisk.
- Tuang adunan ke dalam loyang yang dialas dan digris dan bakar hingga masak pada suhu 160C selama 40 - 45 minit
- Hiaskan dengan topping kegemaran. Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment