Tuesday, July 19, 2011

Asam Pedas Patin Goreng



Assalamualaikum. Melayan menu lunch Mas semalam, buat Asam Pedas Patin Goreng pulak. Kat rumah Mas ni memang selalu ada asam pedas walaupun yang makan Mas sorang jerk...anak2 memang mengikut selera abang, tak suka asam pedas...iisshhh...iisshhh..rugikan..boleh tak suka lauk yang sedapp ni...besttt tau hiruppp kuah asam pedas tu.....
Kebetulan ikan patin pun ada dalam esbox, jadi Mas pun buat Asam Pedas Patin Goreng. Lagi  sedapp tau bila ikan tu digoreng dulu baru masukkan dalam kuah asam pedas....memang best....kalau buat asam pedas ayam pun Mas akan goreng sikit dulu ayam tu....tak berapa gemar lak lembik2...he..he.....terpulang lah pada selera masing2....
Jadi meh tengok jerk asam pedas yang dah abiss tu yang dimasak dengan cara Mas.....
Selamat menjamu mata......

Asam Pedas Patin Goreng
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
  • 1 ekor ikan patin
  • bendi dikerat hujungnya sedikit jerk
  • air asam jawa ikut masam
  • Garam dan sedikit gula 
  • 1/2 kiub ikan bilis
  • cili kisar ikut pedas
  • 3 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap kuntum
  • sedikit daun kesom
  • 1 batang serai - dititik
  • 6 biji bawang merah - dikisar halus
  • 1 ulas bawang putih - dikisar halus
  • 1/4 inci kunyit hidup -dikisar halus
  • sedikit ikan bilis - dikisar halus
  • 1/4 inci belacan - dikisar halus
Cara Memasak :
  1. Patin dipotong, dibersihkan dan diperap dengan asam jawa @ jus limau nipis dan sedikit garam selama 10 minit untuk hilangkan hanyir, cuci bersih dan perapkan sekali lagi dalam 10 minit dan cuci kembali dan toskan.
  2. Lumurkan patin dengan sedikit garam dam kunyit dan tabur sedikit tepung, sebatikan dan goreng garing, angkat dan toskan, ketepikan.
  3. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus dan serai yang dititik hingga wangi, masuk cili kisar dan tumis hingga pecah minyak dengan api kecil yerk. Tuang air, kacau dan biar mendidih.
  4. Masukkan tomato, tuang jus asam jawa dan masukkan bunga kantan dan daun kesom. Biar mendidih perlahan. Perasa dengan garam secukupnya dan sedikit gula serta kiub ikan bilis secukup rasa. Biarkan seketika dan masukkan patin yang telah digoreng tadi dan bendi, Kacau perlahan2 yerk supaya patin tak hancur dan biarkan mendidih dan bendi dah 1/2 masak, boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi putih..

No comments:

Post a Comment