Sunday, July 17, 2011

Puding Keju Lagi Versi Noorsha



Assalamualaikum. 
Gara2 tergoda sangat tengok Noorsha buat Puding Keju semalam..terasa memanggil2 jerk untuk membuatnya lagi versi Noorsha pulak, kebetulan bahan2 memang dah ada......perhhhh...lagi sedapp tau...memang best gabungan rasa coklat cheese tu...sedappp sangat dan adunan kali ni Mas buat lembik sikit dengan mengurangkan sikit sukatan serbuk agar2 tu....baru syokkk mencedoknya kan......memang bernas idea kau sha....aku suka.....nanti boleh buat lagi untuk juadah berbuka masa bulan puasa nanti....untuk puding keju yang Mas buat sebelum ni, boleh lihat DISINI yerk...kalau dah sedappp..buat banyak kali pun tak pe kan.....dan boleh dipelbagaikan....rasanya Mas lagi suka versi Noorsha ni.....dan bila ditabur biskut cheese yang dipecah2kan tu untuk dimakan bersama puding cheese ni.....hhmmmm.....memang bessttt....

Puding Keju
Resepi : Along Roz
Sumber : Noorsha

Bahan :
13g Serbuk Agar-Agar
1 liter Air
120g Gula
3 biji Telur
120 - 150g Biskut Cheese - blend halus
1 sb Tepung Kastad
400ml Susu Cair
200g Susu Pekat ~ utk 1/2 adunan k.nor letak 2 sudu besar jer...me too!~
50g Mentega




Cara membuatnya :
Masak serbuk agar2 dgn air sehingga hancur. Kacau selalu.
Masukkan gula dan kacau sehingga sebati.
Pukul telur sehingga rata dan campurkan biskut dan tepung kastad.
Masukkan susu dan kacau sebati.
Tuangkan ke dlm adunan agar2 tadi dan tutup api apabila mendidih.
Masukkan mentega sehingga sebati.
Tuang ke dlm tin @ acuan.
 Biarkan sejuk di suhu bilik.Sejukkan sebelum di hidangkan.

Nota :
 Kali ni Mas ikut Noorsha buat sedikit variasi untuk puding yang asalnya 'plain' ni... 1/4 bahagian dari adunan puding tu, dicampurkan dengan 4 sudu besar serbuk koko...ermmm...betul kata Noorsha......makin sedap !~


Tips dari Kak Nor... 
Noorsha ikut cara kak Nor ni sebab lebih mudah dan Mas pun ikut cara Kak Nor juga untuk kali...memang lagi senang :)

Utk bahan telur, biskut, susu cair, susu pekat dan tepung kastard.. K.Nor blend semua sekali dlm blender.
Bila dah tuang ke dlm adunan agar, adunan akan jd pekat dan hendaklah sentiasa dikacau hingga mendidih. 
Pastu padamkan api dan biarkan sebentar (sejuk sket), baru lah dituang dlm mould (kacau dulu hingga sebati sebelum menuang)


No comments:

Post a Comment