Assalamualaikum. Hari ni kita ke Padang yerk ibu2 sebab hari ni ada n3 Ayam Masak Padang resepi dari Kak Dayang Jack yang dah dimasak 3 hari lepas....jadi dah habiss yerk...tetap Mas nak kongsikan disini sebab ayam masak padang ni memang sedapppp...rasanya ala2 rendang pun ada...memenuhi citarasa Mas sekeluarga....hmmm...memang best....dan seperti biasa dan juga dicadangkan oleh Kak Dayang, Mas goreng dulu ayam tu sekejap....baru masak seperti biasa....kuah ayam masak padang ni kalau dicolek dengan roti pun best tau.....meh tengok resepi Ayam Masak Padang yang sedappp ni pulak...
Ayam Masak Padang
Resepi : Kak Dayang Jack
Bahan :
- 1 ekor ayam sederhana - dipotong ikut suka
- 300 ml santan - boleh tambah atau kurang
- 100 ml susu cair
- garam dan sedikit gula
- 1 batang serai - diketuk
- 2 keping asam gelugur
- sedikit kuib ayam - Mas tambah
Bahan kisar :
- 6 tangkai cili merah (dibuang biji)
- 1 labu bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 2 batang serai
- sedikit kunyit hidup
- 10 biji cili api
Cara memasak :
- Goreng ayam 1/2 masak dulu , angkat dan ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak di dlm periuk. Tumis serai dan bahan-bahan kisar hingga terbit bau.
- Masukkan ayam dan sedikit air. Biarkan ia mendidih sebentar.
- Masukkan santan dan susu cair. Akhir sekali masukkan garam, sedikit gula dan asam gelugur. Kacau dan biarkan ia sampai masak.
- Hidangkan.
No comments:
Post a Comment