Friday, July 15, 2011

Ayam Goreng Cajun Berserai



Assalamualaikum. Layan Ayam Goreng Cajun Berserai untuk hari ni. Hmmm..memang sedappp...rasa serai yang dah digoreng tu memang best...syoknya mengunyah serdak2 tu....lain kali nak letak lebih sikit serai tu..supaya dapat lebih banyak serdak ..baru bestkan..resepi asal dari HaSue yang katanya dia first time jatuh chenta dengan ayam goreng berserai ni adalah masa makan ayam goreng berserai ni kat kenduri doa selamat kat rumah seorang kawan cik abangnya....Kak Nor pun dah mencubanya pada hari yang sama Sue buat....sedappkan Kak Nor ayam ni....abang pun angkat jari kata sedapp bila Mas tanya pendapatnya tentang Ayam Goreng Cajun Berserai ni...
Satu tips menarik dari HaSue yang Mas nak kongsikan disini pulak...biasa la kan Sue tu..tiap masakannya mesti ada tips2 yang menarik untuk dikongsikan bersama....maceh yerk Sue..aku kongsikan kat sini pulak yerk...untuk nak dapat aroma serai harum yang extra,tumbuk serai tu(tak perlu hiris2),biar panjang dalam 4 inch gitu..pastu tumbuk keseluruhannya..dari pangkal sampai hujung..pastu buh sedikit air,baru gaul n perap ngan ayam..baru aroma serai tu lagi mengancam!


Ayam Goreng Cajun Berserai
Resepi : HaSue
Sumber : Kak Nor
Bahan :
  • 2-3 ketul peha ayam-Buang lemak dan kulitnya.Potong saiz hidangan,cuci dan toskan
  • 5 ulas bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 3cm halia*-bahan2 bertanda * ditumbuk/kisar halus
  • 4 batang serai-boleh letak lebih(biarkan pjg lebih krg 4 inci dari pangkal,tumbuk hampir lumat keseluruhannya dan tambah sedikit air)
  • 1 tbsp serbuk kunyit-boleh guna kunyit hidup yang ditumbuk
  • 1 tbsp serbuk ketumbar
  • 1 tbsp rempah cajun
  • 1 tsp serbuk jintan putih
  • Garam dan perasa(jika suka)
  • Serbuk cili(jika suka pedas)
  • Minyak masak secukupnya untuk menggoreng

Cara memasak :
  1. Gaulkan ayam dengan semua bahan2(termasuk serai dan jusnya sekali) dan perap seketika (atau semalaman dalam peti ais.)
  2. Panaskan minyak terlebih dahulu dan goreng sehingga keemasan.







No comments:

Post a Comment