Satu tips menarik dari HaSue yang Mas nak kongsikan disini pulak...biasa la kan Sue tu..tiap masakannya mesti ada tips2 yang menarik untuk dikongsikan bersama....maceh yerk Sue..aku kongsikan kat sini pulak yerk...untuk nak dapat aroma serai harum yang extra,tumbuk serai tu(tak perlu hiris2),biar panjang dalam 4 inch gitu..pastu tumbuk keseluruhannya..dari pangkal sampai hujung..pastu buh sedikit air,baru gaul n perap ngan ayam..baru aroma serai tu lagi mengancam!
Ayam Goreng Cajun Berserai
Resepi : HaSue
Sumber : Kak Nor
Bahan :
- 2-3 ketul peha ayam-Buang lemak dan kulitnya.Potong saiz hidangan,cuci dan toskan
- 5 ulas bawang merah*
- 3 ulas bawang putih*
- 3cm halia*-bahan2 bertanda * ditumbuk/kisar halus
- 4 batang serai-boleh letak lebih(biarkan pjg lebih krg 4 inci dari pangkal,tumbuk hampir lumat keseluruhannya dan tambah sedikit air)
- 1 tbsp serbuk kunyit-boleh guna kunyit hidup yang ditumbuk
- 1 tbsp serbuk ketumbar
- 1 tbsp rempah cajun
- 1 tsp serbuk jintan putih
- Garam dan perasa(jika suka)
- Serbuk cili(jika suka pedas)
- Minyak masak secukupnya untuk menggoreng
- Gaulkan ayam dengan semua bahan2(termasuk serai dan jusnya sekali) dan perap seketika (atau semalaman dalam peti ais.)
- Panaskan minyak terlebih dahulu dan goreng sehingga keemasan.
No comments:
Post a Comment