Assalamualaikum.
Selamat menjalani ibadah puasa buat semua.....jangan renung lama2 yerk Red Velvet Marble Cheese Brownies tu, nanti ada juga meleleh air liur....muahahaha...serius Mas cakap....masa tengok kat dapur Kak Anim hari tu, memang dah masuk list resepi ni....lepas tu Izahdaut lak tayang...katanya dek kesedapan makan kat rumah Kak Anim, dia buat Red Velvet Marble Cheese Brownies ni.......bila Mas renung lama2 red velvet Izah ni.....makin berkobar2 nak merasa red velved ni, tengok kak anim pun dah berulang2 kali buat.....jadi Mas pun try buat semalam, masyaAllah........kali pertama merasa sepotong Red Velvet Marble Cheese Brownies ni, rasa nak nangis pun ada...sedappppp laaaaa...dah makan seketoi, nak makan lagi dan lagi.......terus bercadang nak buat masa raya ni, InsyaAllah........abang ngan Ain dan Daniel pun suka dan puji sedapppp....cuma Red Velvet Marble Cheese Brownies Mas ni tak kemas sikit bila dah dipotong, gara2 tak sabar nak simpan 4 jam lebih dalam freeze, tapi bila Mas potong masa sahur tadi, memang cantik, kemas jerk brownies ni sebab dah cukup sejuk....Alhamdudillah, tambah satu lagi koleksi resepi kek cheese yang sedappp......
Red Velvet Marble Cheese Brownies
Bahan :
(loyang 4 segi 7x7 inci)
125 g + 1 sudu besar tepung serba guna (all purpose flour) @ tepung kek @ tepung halus
1/2 sudu kecil garam
60 g mentega - suhu bilik
110 g gula halus *izah letak 100gm
1 biji telur saiz A - suhu bilik
1/2 sudu kecil essen vanilla
120ml susu segar - suhu bilik
1/2 sudu besar jus lemon @ 1 sudu besar sunquick oren
1/2 sudu kecil pewarna merah - maz guna merah strawberi
kurang sikit dari 1/2 sudu kecil coklat emulco
1/2 sudu kecil cuka
1/2 sudu kecil baking powder
Lapisan Cheese :
200g cream cheese - suhu bilik
1 biji telur saiz B@A - suhu bilik
60g gula galus * izah letak 50gm
1 sudu besar jus lemon
Cara :
Panaskan oven suhu 170 C.
Alas loyang dengan paper sheet. Biar kertas lebih dari loyang, senang nak keluarkan kek nati.
Satukan susu segar dan jus lemon, biarkan 5 minit.
Ayak tepung dan garam. Ketepikan.
Dalam magkuk, pukul mentega hingga berkrim, kemudian masukkan gula dan pukul lagi dalam 2 - 3 minit. Kemudian masukkan telur dan vanilla, pukul sebati.
Satukan susu segar, pewarna merah dan coklat emulco. Kacau sebati.
Masukkan tepung dan campuran susu segar tadi secara bergilir-gilir dengan didahulu tepung dan diakhiri dengan tepung juga dalam adunan mentega. Habiskan dalam 3x tuang.
Satukan cuka dan baking powder, biar sehingga keluar buih, kemudian masukkan dalam adunan kek dan kacau sekata. Simpan 2 sudu besar adunan untuk buat marble.
Tuang dalam loyang dan bakar selama 30 minit atau sehingga masak.
Keluarkan dari oven dan boleh la sediakan lapisan cheesenya.
Lapisan Cheese :
Cara :
Putar cream cheese sehingga berkrim, kemudian masukkan gula dan putar lagi. Masukkan jus leman dan telur. Putar biar sekata.
Tuang atas kek dan amik bancuhan yang disimpan tadi masukkan dalam plastik bag atau buat kelongsong guna paper sheet, pastu gunting sikit hujungnya biar ada lubang kecil, kemudian picit atas lapisan cheese buat garisan melintang, kemudian tarik turun guna lidi satay agar jadi lorek seakan berpetak-petak gitu.
Bakar selama 30 - 35 minit dengan suhu 150 C atau bergantung pada oven masing-masing dengan kaedah steam bath ( masukkan loyang kek dalam loyang yang berisi air panas mendidih ye, bkn suam2, macam nak bakar cheesekek, tujuannya agar kek tetap moist dan tidak kering ).
Sejukkan betul-betul sebelum dipotong. ( seeloknya biarkan kek 4-5 jam dalam peti sebelum dipotong agar lapisan cheese betul-betul mengeras ).
Kemudian keluarkan dan biar seketika dengan suhu bilik sebelum dihidangkan. Selamat Mencuba..
No comments:
Post a Comment