Assalamualaikum. Untuk mengubat hati yang lara sebab tertangguh hasrat nak membuat Devil Food Chocolate Cake yang Noorsha tayang hari tu....Mas buat dulu Kek coklat Kukus Hanismajid ni. Hmm..sedappp la...lembab lembut jerk kek ni......lagi pun dah lama Mas tak buat kek coklat...jadi teringin lak...lagi pun tengok respon kat Myresepi...ramai juga yang telah mencubanya...ada juga yang bakar kek ni...tetap lembut lembab kata mereka.....dan cara membuatnya pun mudah sangat...godek2 kejapp..dah siap untuk dikukus @ pun dibakar dan untuk adunan kek coklat ni, Mas kurangkan sikit penggunaan tepung gandum tu untuk mendapatkan kek yang lembuttt.....hhmmm...memang best bila mengunyah kek coklat ni...kata orang...nenek yang tak de gigi pun boleh mamam kek coklat ni 1/2 loyang..he..he...kek coklat ni Mas buat 1/2 adunan jerk...cukup untuk 4 orang makan dan menggunakan 1 biji telur saiz A...Alhamdudillah...sedappp kek coklat ni...
Kek coklat Kukus Hanismajid
Resepi : Hanismajid@myresepi.com
Bahan :
- 2 cawan tepung blue key
- 1 cawan gula
- 1 cawan susu pekat manis
- 1 cawan milo
- 1 cawan serbuk koko vochelle
- 4 biji telur ayam
- 1 cawan minyak masak
- 1 cawan air panas
Cara membuatnya :
- Didihkan periuk pengukus terlebih dahulu.
- Masukkan semua bahan2 dalam mangkuk besar...
- Kacau dengan sudip besar..kacau tangan je...jangan guna mixer...nanti telebih naik....tak jadi
- Bila semua bahan2 dah sebati dalam 5 minit je kacaunye....
- Then boleh ditapis adunan yag dah siap agar hasil nanti lebih halus dan cantekkkk.
- Masukkan adunan kedalam loyang yang telah disapu minyak dan ditabur tepung
- Kukus selama 40 minit , Mas kukus 1 jam
- dah siap...kalo nak letak topping lagik best....
No comments:
Post a Comment