Tuesday, July 12, 2011

Kerabu Ikan Tongkol / Aya



Assalamualaikum. Dah puas baca cerita kan...meh layan Kerabu Ikan Tongkol / Aya yang sangat sedap ni ...kebetulan sama pulak ngan mamahawa menu ari ni. Memang tak sangka yang kerabu ikan tongkol ni sedapp sangat...memang plan nak buat lagi masa bulan puasa nanti...nak try jugak buat kat kampung nanti....sedappppppp betoi...untuk kerabu ikan tongkol ni...Mas pun macam mamahawa gak..tambah kacang panjang dalamnya....sedappp betoi rasa rangup kacang panjang tu bila menguyah...lepas tu rasa masam2 sikit dan pedas cili padi tu....perhhh...memang best....sukaaaaa....maceh pada tuan resepi watierman yang berkongsi resepi yang sangat best ni ....rasanya ramai yang dah mencuba kan.....

Kerabu Ikan Tongkol / Aya
Sumber : mamahawa dan Kak Nor
Bahan :
  • 1/2 ekor ikan Tongkol(ikan Kayu) sederhana besar
  • 2 labu bawang besar
  • 2 biji cili merah
  • 5 biji cili api (boleh tambah kalau suka)
  • sedikit air asam jawa dicampur dengan secubit belacan dibancuh
  • secubit garam ikut selera anda
  • air perahan limau kasturi/ limau nipis
  • sedikit gula ( ni sy tambah)
  • kacang botol ~ dihiris nipis (k.nor tambah) - Mas letak kacang panjang
  • tomato ~ buang empulur dan biji, dan hiris panjang (k.nor tambah)
  • 2 sudu sos ikan ~ (k.nor tambah)
Cara membuatnya :
  1. Ikan tongkol dicuci bersih dan dibelah dua
  2. lumurkan sedikit garam pada ikan dan dibakar
  3. Biar ikan masak sebelah baru dialihkan ke sebelah lagi
  4. Sementara menunggu ikan masak bolehlah menghiris nipis...bawang besar, cili merah dan cili api
  5. Bila ikan dah masak perisi ikan macam nak buat kuah laksa
  6. Campurkan dengan bahan yang dihiris tadi
  7. gaulkan bersama dengan air asam & belacan, garam secukup rasa dan perahkan limau kasturi ....dah siap untuk dihidangkan...Cubalah!

No comments:

Post a Comment