Tuesday, July 26, 2011

Talapia Bakar



Assalamualaikum. Meh tambah protein banyak2.....kita makan ikan lagi...minggu ni memang minggu makan ikan...rasa macam jemu jerk nengok ayam tu...kebetulan lak.....ikan kat Tesco tu segar2 belaka.....tu yang jadi rambang mata....nampak Talapia Merah yang segar, terus teringat nak bakar...tapi tak de la bakar atas bara api.....maunya berasap satu rumah tu...Mas bakar dalam kuali jerk....tetapp sedappp tau....macam biasa, Mas akan perap talapia ni dengan bahan2 waktu pagi, petang baru Mas bako....hmmm...memang sedappp...terasa bahan2 perapan tu meresap dalam talapia ni....maceh pada junjs11 yang berkongsi resepi ikan bakar ni di Myresepi. Sedapppp...boleh guna ikan apa jerk yang dirasakan sesuai dibakar........rasanya kalau guna ayam  pun sedapp....dan untuk bahan2 tu, ada yang Mas tambah, biasa la kan...ikut selera masing2.....he..he...selamat menjamu mata yerkkk sebab ikan tu dah abisss......klu ada yang teringin...boleh la mencubanya....sedapp tau....

Talapia Bakar
Sumber : MasDuniaku
Bahan :
  • 1 ekor ikan  - Mas guna talapia
  • 1 serai - diketuk
  • daun limau purut - dihiris
  • air asam jawa - Mas tak letak sebab dah letak tomato
  • daun pisang dan aluminium foil
  • 5 cili merah - dikisar
  • 5 cili kering - dikisar - Mas gantikan dengan 1 sudu besar pes sambal
  • 5 cili padi - dikisar
  • 5 biji bawang merah - dikisar
  • 3 ulas bawang putih - dikisar
  • 3 batang serai - dikisar
  • 1 biji tomato masak - Mas tambah - dikisar
  • garam dan gula secukup rasa
  • sedikit kiub ikan bilis - Mas tambah


Cara memasak :
  1. Panaskan minyak. Tumis bahan2 kisar hingga wangi dan naik minyak, masukkan serai, garam dan air asam.
  2. Letakkan daun pisang diatas aluminium foil, letak separuh sambal, kemudian letak ikan dan tutup dengan baki sambal tadi, tutup daun pisang dan aluminium foil.
  3. Bakar dengan api kecil hingga ikan masak pada kedua2 bahagian.
  4. Hidangkan dengan air asam atau cili berkicap.


No comments:

Post a Comment