Assalamualaikum. Keli Sambal Tomato, hmmm sedapp tau.....semalam tak tahu nak masak apa ngan keli yang dah digoreng, Mas try buat Keli Sambal Tomato bila tengok banyak pulak stok cili merah dalam freeze tu...dan Mas tambah tomato dalamnya untuk dapatkan rasa masam tu..tak payah letak asam keping @ air asam jawa...selalunya sambal ikan kan letak rasa masam2 sikit....bila tanya kat abang tentang Keli Sambal Tomato ni...katanya sedapppp....Alhamdudillah....Mas klu sambal ikan ni, suka buat kering2...baru sedappppp...jadi meh layan resepinya pulak...
Keli Sambal Tomato
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
- 3 ekor ikan keli - bersihkan dengan asam jawa @ air limau
- 5 biji cili merah - dikisar
- 4 biji cili padi merah - ikut pedas yerk - dikisar
- 1 biji bawang besar - dikisar
- 2 ulas bawang putih - dikisar
- 1 biji tomato - dikisar
- 1/2 biji bawang besar - dihiris
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar sos cili thai
- garam dan gula secukup rasa
- sedikit pati ikan bilis
Cara memasak :
- Keli dibersihkan dan diperap dengan asam jawa @ jus limau nipis ( boleh letak daun dan batang kesum @ daun pisang yang diramas2 dalam rendaman keli tu sekali ) dan sedikit garam selama 5 minit untuk hilangkan hanyir, cuci bersih dan perapkan sekali lagi dalam 5 minit dan cuci kembali dan toskan. Lumurkan ikan keli dengan garam dan kunyit. Goreng hingga garing, angkat dan toskan, ketepikan.
- Tuang minyak secukupnya dan tumis bawang besar yang dihiris tadi hingga wangi dan masukkan bahan - bahan kisar dan masak hingga wangi , masukkan sos tiram dan sos cili thai, kacau rata, jika sambal agak pekat masukkan sedikit air, kacau rata.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa, letakkan juga sedikit kiub ikan bilis, seimbangkan rasa. Masak hingga sambal garing.
- Kemudian masukkan ikan keli yang digoreng garing dan kacau rata.
- Angkat dan boleh dihidangkan.
No comments:
Post a Comment