Assalamualaikum.
Pagi tadi terjumpa resepi Cheese Bread Puding kat dapur Ibundo dan Mas amat tertarik dengan puding tu...kebetulan bahan2 semuanya ada, kecuali whipping cream, jadi memikir juga tadi, nak buat ke tak...last2 Mas buat juga walaupun tak de whipping cream...perrhhhh...sedapppp la....rasa cheese dalam puding roti tu memang mabeles ....sedapppp sangat....rasanya klu letak whipping cream..lagi bestt kan...dan Mas derhakakan cara membuatnya dengan meletakkan cream cheese tu ditengah2 puding untuk dapatkan rasa cheese tu....kalau ikut resepi ibundo, bahan2 cream cheese tu digaul sebati dengan bahan2 puding...jangan marah yerk ibundo Mas derhaka sikit...he..he..
Untuk peminat puding roti..boleh la menerai resepi ni pulak...memang terbaik...sedappp.....untuk resepi ni Mas buat 1/2 adunan jerk sesuai dengan baki cream cheese yang tinggal tu, baki dari Mas buat Cheese Tart minggu lepas.....
Cheese Bread Puding
Resepi : Ibundo - dapur ibundo
Sumber : MasDuniaku
Bahan:
10 keping roti sandwich (bundo guna gardenia)
1 1/2 - 2 cawan fresh milk
2 biji telur
gula ikut manis - Mas tambah sebab Mas tak sebatikan sekali bhn2 cream cheese tu dengan adunan puding roti ni.
Bhn cream cheese :
200 gm cream cheese
3/4 cawan gula
1/2 sudu kecil vanila
2/3 cawan whipping cream - Mas tak letak
1 biji telur saiz kecik - Mas tambah sebab tak letak whipping cream
Cara membuatnya :
Roti dikoyak-koyak. Curahkan fresh milk dan masukkan telur dan gula ikut manis.
Gaul sebati dan ketepikan.
Pukul cream cheese hingga kembang. Masukkan gula dan vanila. Pukul hingga sebati. Masukkan whipping cream dan pukul hingga agak pekat. Kemudian masukkan bancuhan ini ke dalam roti. Gaul rata.
Mas putar sebati semua bahan cream cheese tu sebab tak letak whipping cream.
Masukkan ke dalam loyang. Bundo gunakan loyang berukuran 30x10x4 cm. Ngam ngam muat satu adunan ni. Kalau tak ada, gunalah apa yang ada. Kemudian bakar dalam suhu 170deg c lebih kurang 40 minit.
Cara Mas :
Mas masukkan 1/2 adunan bahan2 puding roti ke dalam loyang ciffon yang telah digliss.
Kemudian letakkan bahan2 cream cheese ditengah2 dan tutup cream cheese dengan 1/2 lagi adunan puding roti tu dan bakar lebih kurang 1/2 jam sebab Mas buat 1/2 adunan dengan suhu 170c dengan api atas bawah.
No comments:
Post a Comment