Assalamualaikum. Hari ni dah 2 orang buat resepi Kak Yani ni kan...jadi Mas pun terpanggil juga untuk menerainya....dapat juga buat bekal Ain ngan Daniel hari ni. Perhh...lembuttt gebu roti ni.....terasa sangat best bila menguyahnya.....apa lagi bila Mas letak sambal ikan bilis dalamnya...sangat2 syok bila menguyah.....untuk bebudak lak, Mas buat inti kaya...tetap best juga.....memang dah plan nak buat masa Kak Yani tayang semalam, jadi bila Anna tayang roti mayonis ni pagi tadi...terus Mas buat, Hani lak derhakakan jadi donut...kretifff..roti mayonis ni dah abiss pun tadi lepas bebudak bawa bekal...best betoi makan panas2.....untuk 1 adunan, Mas dapat dalam 10 biji .....kira sesuai la untuk family yang kecil macam Mas.
Roti Mayonis
Resepi : Kak Yani
Bahan :
- 300g tepung roti
- 110g air
- 50g water roux
- 50g mayonis
- 45g gula
- 45g marjerin/butter
- 1 sudu kecil yis
- 1/2 sudu kecil garam
- 2 sudu besar susu tepung
Inti :
- kaya
- sambal ikan bilis
Mas masukkan dalam freeze dulu kaya dan sambal ikan bilis tu supaya senang nak masukkan dalam doh tu...
Cara membuatnya :
- Masuk semua bahan-bahan ke dalam breadmaker. Pilih setting doh dan ON.
- Keluarkan doh... tumbuk2 utk keluarkan angin.
- Bahagikan doh kepada bentuk-bentuk kecik dan mas masukkan inti .
- Biar naik 2 kali ganda sebelum dibakar
- Bakar dgn suhu 180 degree selama 12-15 minit
No comments:
Post a Comment