Thursday, July 28, 2011

Roti Paun Nekma



Assalamualaikum. Meroti lagi......buat lagi Roti Paun Nekma, salah satu roti peberet Mas  untuk dimakan dengan bubur doyan.....perhhhh...memang sedapppp....roti ni memang lembutt gebu walaupun dah sejuk....sebab tu Mas suka sangat ngan roti ni...kali ni roti ni lagi lembutt tau...sebabbb ada cerita masa mengulinya....oleh kerana sukatan tepung tak ditentukan, Mas agak jerk tepung gandum yg tinggal tu...rasanya macam cukup2 untuk buat roti ni...bila dah menguli....oppsss.....adunan masih lembik....dan stok tepung gandum lak habisss...alamakk..gelabah kejap...selongkar almari cari mana tahu ada stok tepung yg tersorok...kikikiki...tetiba tengok ada tepung pau....banyak lagi tu...hhmm...Mas tawakal jerk campur tepung pau dalam adunan roti paun ni.....dan hasilnya....tak mengecewakan...roti ni cuma terlebih lembut jerk....sukanyaaa.....sedapp makan masa suam2....kiranya klu darurat...boleh jerk guna tepung pau kan....he..he..itu la pasal, kalau kelam kabut masak..sibuk nak buat roti...main agak2 jerk bhn2 tu..he..he..sempat juga roti ni siap semalam sebelum air ditutup kejapp.....harap2 pukul 11 pagi ni...kerja2 pembaik pulih tu selesai dan cepat2 air ada balik...untuk Roti Paun sebelum ni, boleh juga lihat DISINI  dan juga DISINI yerk......

Roti Paun Nekma
Sumber : MasDuniaku
Bahan ( 2 - 3 loyang sederhana ) :
  • 1 sudu kecil yis - kalau nak cepat naik taruk 2- 21/2 sudu kecil.
  • 1cawan air suam
  • ½ cawan gula pasir
  • ½ cawan marjerin @ butter
  • Tepung gandum bergantung di taruk masa menguli.
  • sedikit minyak untuk dilenserkan diatas roti

Cara membuatnya :
  1. 1 cawan air suam dicampurkan dengan yis dan biarkan seketika hingga larut. Sediakan besen tarukkan sedikit gandum lebih kurang ½ cawan kedalamnya. Kemudian masukkan air suam yg bercampur yis tadi kedalam besen yg berisi tepung gandum.
  2. Kemudian masukkan pula gula pasir dan kacau hingga gula hancur. Kemudian masukkan marjerin @ butter kedalamnya dan kacau sampai sebati.
  3. Sesudah itu di letak sedikit demi sedikit tepung gandum ke dalam adunan sampai boleh diuli. Jangan diisi terlampau banyak tepung takut jadi keras. Cuma agak2 boleh diuli dengan tangan dan tidak melekat ditangan sahaja sampai menjadi doh yg lembut.
  4.  Kemudian doh direhatkan sehingga ½ jam - 45 minit.. kemudian boleh dibentukkan bulat2 (ikut suka hati) dan di susun ke dalam loyang yang telah dialas baking paper (mcm MIL buat dia alas daun pisang-fuhyo naik dan bangkit bau dia) - Mas sapukan marjerin jer atas dulang  untuk dibakar.
  5. Dibiarkan naik sampai 2 kali ganda, lepas itu dilenserkan minyak ke atas roti yang dah kembang kemudian bolehlah dibakar dengan kepanasan 180C selama 10-15 minit dalam oven yg telah di panaskan terlebih dahulu..Sapukan marjerin @ butter atas roti setelah roti dikeluarkan masa roti masih panass...
  6. Selamat mencuba. Senang banget ni.....



No comments:

Post a Comment