Assalamualaikum. Menu lunch hari ni..masak Ayam Tomyam resepi Kak Nor dulu..menu lain akan difikirkan kemudian yerk....untuk anak2, dah ok dah ada lauk ayam tomyam tu..pagi tadi memang tengah memikir nak masak menu ayam apa hari ni, jadi bila nampak resepi Ayam Tomyam ni kat dapur Kak Nor tadi, terus Mas masak..boleh juga dimakan ngan nasi goreng kejapp lagi..lagi pun Ain ngan Daniel memang suka masakan ala2 tomyam ni...hmm..memang sedappp...resepi spontan Kak Nor ni memang best...ada kelainan sikit untuk menu ayam...maceh Kak Nor..
Ayam Tomyam
Resepi : Secubit Garam - Kak Nor
Bahan:
- 1/2 ekor ayam - dipotong kecil
- serbuk kunyit
- garam
- 1 biji bawang besar - dihiris nipis
- 3 ulas bawang putih - ditumbuk
- 1/2cm lengkuas - ditumbuk)
- 2 batang serai - dihiris nipis
- 1 sudu besar paste tomyam
- 2 sudu besar cili sos thai
- 3 - 5 bj cili padi - diketuk (optional)
- 1 biji tomato - dibelah dua dan hiris nipis
- 2 helai daun limau purut
- 1/2 sudu kecil jus limau nipis - tambahan jika kurang masam
- garam dan gula
- 1/2 cawan air
- minyak
- Gaul ayam dengan serbuk kunyit dan garam.
- Goreng hingga masak tp tak perlu sampai garing. Angkat dan ketepikan.
- Tinggalkan sedikit minyak dalam kuali dan masukkan bawang besar dan serai.Goreng sehingga bawang layu dan masukkan bawang putih dan lengkuas yg ditumbuk.
- Goreng lagi hingga wangi dan masukkan paste tomyam.Kacau hingga sebati dan masukkan sos cili thai, cili padi dan tomato. Kacau.
- Masukkan ayam dan daun limau purut yg dicarik-carikkan. Kacau dan biarkan seketika dan kemudian masukkan pulak air, garam dan gula secukup rasa.
- Sekiranya masakan rasa kurang masam, bolehlah ditambah 1/2 sudu kecil jus limau nipis.Masak hingga kuah sedikit pekat (jika suka masakan yg lebih kering, lebihkan tempoh memasak)
- Angkat dan hidangkan panas2 dgn nasi putih.
No comments:
Post a Comment