Sunday, July 24, 2011

Ikan Tempra Nyonya



Assalamualaikum. Bersiaran dengan entry tertunggak...meh layan Ikan Tempra Nyonya yang sedappp ni...syok betoi menggaul bawang goreng tu ngan nasi...memang menyelerakan betoi....lain kali klu masak lagi resepi ikan tempra nyonya ni, Mas nak letak bawang goreng tu lebih sikit...satu lagi menu ikan goreng yang best....simple dan sedappp...maceh pada tuan resepi Kak Diana dan Kak Ummi pun dah mencubanya......Mas pun ikut Kak Ummi tambah2 sikit bahan supaya pedass lagi...tu yang bestt.....

Ikan Tempra Nyonya
Resepi : Kak Diana
Sumber : Kak Ummi
Bahan :
  • 4 ekor ikan selar atau ikan kembung - dibersihkan 
  • Daun bawang 
  • Garam
  • Gula
  • Asam jawa (*akak letak 3 sudu besar)
  • 2 sudu besar kicap pekat ABC (* Mas tambah macam kak ummi )
  • Air secukup kegunaan
  • Minyak
  • Perencah pati ayam / Kiub pati ayam ( Nie Diana tambah, tak bubuh pun tak apa)
Bahan A ( Digoreng garing ) :
  • 12 ulas bawang merah - di hiris (*akak guna 8 ulas utk 2 ikan di atas)
  • 12 ulas bawang merah - di hiris (*akak guna 8 ulas)
Bahan B :
  • 5 - 8 biji cili padi
  • 3 batang serai di titik
  • 2 biji cili merah - di potong menyerong ( Mas pun macam kak ummi letak 3 biji dan tumbuk kasar...nak pedas sikit..hehe)
Cara memasak :
  1. Lumurkan ikan bersama garam dan asam jawa. Goreng di dalam minyak yang banyak dan panas sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Tumiskan bahan B sehingga wangi.
  3. Kemudian masukkan air asam jawa, sedikit air, perencah pati ayam / kiub pati ayam, gula dan garam secukup rasa.
  4. Setelah mendidih bolehlah dimasukkan ikan goreng dan renih selama 5 minit di atas api kecil.
  5. Masukkan 1/2 bawang merah goreng dan 1/2 bawang putih goreng. Gaul rata dan tutupkan api.
  6. Semasa menghidang taburkan 1/2 lagi bawang merah goreng dan 1/2 bawang putih goreng d atas ikan. Taburkan daun bawang juga.

No comments:

Post a Comment