Assalamualaikum. Mengapam lagi...meh layan lagi Apam Gula Hangus Kak Jun ni. Mas dah masuk kali ke-3 tau buat apam ni. Sangat sedapp dan rasanya sedang2 jerk manisnya. Kan Mas dah cakap Mas nak buat juga macam Izahdaut dengan meletakkan cheese dalamnya...perhhh...lagi sedapp tau...gabungan apam gula hangus ni ngan cheese amat serasi bersama....terbaikkk...Mas buat untuk sarapan pagi tadi...lepas makan kuetiaw goreng, baru best menguyah apam ni...Ain ngan Daniel pun suka...lembut gebu jerk apam gula hangus ni....
Apam Gula Hangus Kak Jun Resepi 2
Resepi : Kak Jun
Sumber : MasDuniaku dan Izahdaut
Bahan :
- 150 gm gula dan 100 ml air - dibuat gula hangus
- 70 gm butter - cairkan
- 75 gm susu cair - Mas guna susu segar
- 1 biji telur dipukul
- 150 gm tepung gandum
- 1 sudu teh baking soda
- secubit garam
- 75 gm gula - Mas letak 60 gm gula halus sebab tengok kat Myresepi Kak Jun kata apam ni manis sikit.
Cara membuatnya :
- Masukkan butter yang dicairkan, susu cair dan telur ke dalam gula hangus.
- Dalam mangkuk lain, ayak tepung dan soda. Masukkan garam dan gula. Masukkan campuran gula hangus tadi. Kacau sebati.
- Acuan lompang tak payah disapu minyak sebab dah ada butter dalam adunan apam gula hangus tu, terus jerk masukkan adunan apam tadi ke dalam acuan lompang, dan picitkan sedikit cream cheese dengan menggunakan paip.
- Biarkan air kukusan betul2 mendidih baru kukus adunan apam tadi.. Kukus selama 20 min dan balut tudung pengukus dengan kain untuk mengelak air menitik atas apam.
Untuk Cream Cheese Topping :
Sumber : Izahdaut
Bahan :
- 125gm cream cheese
- 1 sudu beso gula
- 1/2 biji telur
- sikit oren juice
Cara membuatnya :
Campur semua. Mix dengan mixer hingga gebu. Letakkan adunan cream cheese atas apam pisang sebelum dikukus. *sebenarnya untuk apam ni, saya letak half je adunan cream cheese ni. Ada lagi lebih dalam peti es.
No comments:
Post a Comment