Monday, June 27, 2011

Roti Sosej Bercajun



Assalamualaikum. Awal sikit update lagi resepi...jappp lagi nak berdating kat low yat ngan abang. Meroti lagiii kan......atas permintaan anak2, Mas buat lagi Roti Sosej untuk bekal anak2, setengah adunan lagi Mas buat roti sosej ala2 pizza yang ditabur cajun atasnya......oppsss.....cajun lagi kan.....tak nak membazir cajun tu...jadi guna jerk untuk apa2 resepi yang dirasakan sesuai....jangan tabur cajun dalam air sirappp dah...ada gak yang panas telinga bila minum......kikikikiki....merapu2 lak Mas ni kan..bukannya apa...teringat lak lawak puding cajun masa main teka teki ngan Kak Nor semalam....
Berbalik pada roti sosej ni...sedapp tau bila dah ditabur cajun atasnya...syok terasa pedas2 rempah kat roti tu...mabelessss.......

Roti Sosej Bercajun
Resepi : Che Mat Gebu
Sumber : MasDuniaku
Bahan :
  • 250 gram tepung roti (high protein flour)
  • 50 gram gula halus @ gula kastor
  • 1/2 camca teh garam halus
  • 10 g susu tepung (mat guna susu "everyday")
  • 1/4 camca teh bread improver
  • 1/4 camca teh bread softerner
  • 30 g telur (pecahkan 1 biji, kacau sedikit dan timbang)
  • 6 gram instant yeast
  • 20 g mentega
  • 125 ml air suam (kalau guna Breadmaker guna air biasa)
  • 14 batang sosej 
  • sos cili dan moyanis
  • cajun

Cara Membuatnya :
  1. Untuk Doh : Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih. Satukan semua bahan lain kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal (kurang lebih 20 minit). Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih, biarkan 45 minit hingga naik. 
  2. KAEDAH LAIN : Satukan semua bahan2 untuk doh dalam breadmaker, pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON", tunggu hingga siap (selalunya BM mengambil masa 30 minit menguli dan 1 jam memerap, ikut jenis BM masing2)
  3. Untuk Sosej Roll : Celur sekejap sosej, tos, sejukkan dan lap kering. Tumbuk doh untuk membuang udara, bagi doh pada 14 bahagian. Ambil satu bahagian, bulat2kan dan tekan2 supaya rata dan susun dalam loyang yang telah dilenser dengan sedikit marjerin dan dialas kertas minyak dan sapu lagi marjerin atas kertas minyak tu lagi yerk dan boleh letak sosej yang dibelah 2 tadi atas tiap bun. Buat hingga siap.
  4. Biar 45 minit, sapu baki telur dan picitkan mayonnis dan sos cili atas bun tu dan tabur cajun atasnya. Bakar 25 minit pada suhu 190C dalam oven yang telah dipanaskan hingga kuning keemasan. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan..

No comments:

Post a Comment