Assalamualaikum. Kali ni bersiaran dari kampung lak...Alhamdudillah..Mas sekeluarga selamat sampai petang semalam...mungkin hari Isnin baru Mas sekeluarga balik ke Subang balik.
Sambal Bilis Bertelur ni Mas buat pagi tadi, untuk dimakan dengan nasi lemak...biasa la kat kampung kan selalu ada kenduri kahwin masa cuti sekolah gini, jadi ada la telur kenduri....tengok dah berlonggok telur tu...sedapp gak dibuat sambal untuk dimakan ngan nasi lemak. Lagi pun dah terliur tengok Kak Nor , Che Mat Gebu dan Kak Dayang menayang Sambal Telur ari tu. Cuma Mas campurkan telur rebus ngan ikan bilis...sedapp tau dimakan ngan nasi lemak.
Sambal Bilis Bertelur
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
- 4 biji telur rebus - digoreng
- 1/2 labu bawang besar - dihiris nipis
- 1 labu bawang besar - dikisar
- 2 biji bawang putih - dikisar
- cili kering ikut pedas - dipotong dan direbus sekejapp - dikisar
- sedikit ikan bilis - dikisar
- 1@ 2 keping asam keping
- garam dan gula secukup rasa
- sedikit kiub ikan bilis
- segengam ikan bilis - dibasuh sedikit dan digoreng garing
Cara memasak :
- Tumis bawang besar yang dipotong nipis hingga wangi dan kemudian masukkan bahan-bahan kisar dan masak garing sedikit.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kemudian masukkan kiub ikan bilis dan asam keping. Kacau sebati dan masak hingga pecah minyak.
- Setelah masak,(boleh juga masukkan sedikit air panas jika ingin berkuah) masukkan telur dan ikan bilis yang digoreng tadi dan gaulkan rata-rata dan rasa dan jika ok boleh matikan api.
No comments:
Post a Comment