Monday, June 27, 2011

Hot & Spicy Mayonnaise Prawn Fry



Assalamualaikum. Menerai resepi Love lagi.....hhmmmmm..memang sedapp sangat....anak2 berselera makan...siap ulang lagi malamnya...resepi Hot & Spicy Mayonnaise Prawn Fry ngan Mayonnaise Soucy Chicken lebih kurang gak rasanya....sedappp...jadi untuk yang tak boleh makan udang...boleh mencuba ngan ayam....sedapp tau....lagi pun dah ramai yang dah mencubanya......maceh pada Love yang sudi berkongsi satu lagi resepi yang best...memang seronok kalau datang selongkar dapur Love tu...banyak resepi2 yang best dan menarik kat situ...gambar2 pun cantik......memang tak jemu2 mata memandang....untuk udang tu, macam biasa la, Mas selalu lebihkan kuah sebab anak2 ni makan nasi nak berkuah....nampak tu...senyumm jerk bebudak tu mencedok udang ngan kuahnya sekali...sampai menjilat jari...he..he.... 

Hot & Spicy Mayonnaise Prawn Fry
Resepi : Love
Ingredients :
(A)
  • 1 kg large prawn ~ skinned & veined, leave the tail intact
  • 1 egg ~ beaten
  • 1 tbsp oyster sauce
  • 2 tbsp cornstarch
  • 1 tsp salt
(B)
  • 2 cm ginger ~ chopped
  • 5 lemongrass stalks ~ sliced lengthwise
  • 10 - 15 nos bird's eye chilli ~ chopped ( reduce or add as you wish )
  • 3 - 4 tbsp chilli sauce / Thai chilli sauce
  • 1 tsp sweet soy sauce
  • 1/2 cup water
  • salt
  • 1 1/2 tbsp mayonnaise
  • cooking oil
Method :
  1. In a bowl, mix together ingredients (A) and let to marinate for 15 minutes.
  2. Fry the marinated prawn in oil until golden. Drain on a separate plate.
  3. Reduce oil, stir fry ginger and lemongrass until fragrant. Add bird's eye chilli and mix.
  4. Add chilli sauce and sweet soy sauce, stir. Add water and salt, let the gravy boil. 
  5. Mix in the fried prawns. 
  6. Quickly add mayonnaise and mix thoroughly. Ready to serve. ;)


No comments:

Post a Comment