Wednesday, June 8, 2011

Asam Pedas Ayam Extra Berapi



Assalamualaikum. Pepagi ni meh layan dulu Asam Pedas Ayam Extra Berapi ni, sebenarnya dah banyak kali dah buat asam pedas ayam ni, cuma semalam jerk datang mood nak n3kan. Boleh gitu....kikikiki. Selalunya Mas buat asam pedas ayam ni biasa2 jerk..cuma lepas ternampak asam pedas ayam Noorsha, Mas try lak macam yang Sha buat.....memang berapiiii...berpeloh2 eden makan....kikikiki...memang power asam pedas ni.....i like....cuma Asam Pedas ni Mas masak untuk Mas sorang jerk....sebab yang makan pun Mas sorang....jadi bahan2 tu dikurangkan sukatannya. Sha....terbaik asam pedas ni...aku suka...

Asam Pedas Ayam Extra Berapi
Bahan :
  • 1kg ayam
  • 25 tangkai cili kering
  • 15 tangkai cili padi
  • 1 biji bawang besar @ 8 biji bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 cm halia
  • 2 cm kunyit hidup
  • 2 batang serai
  • 2 cm belacan
  • 3-4 batang bunga kantan - belah 2 setiap satu
  • secekak daun kesum
  • 2 biji tomato - dibelah 4
  • segenggam asam jawa
  • 1.5 - 2 liter air - bergantung pada tahap kepekatan yang diingini
  • garam secukup rasa
  • gula secukup rasa

Cara memasak :
  1. Blend cili kering, cili api, bawang besar @ bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup, serai dan belacan dengan sedikit air. ketepikan.
  2. Tumis bahan yang telah di blend tadi hingga garing.
  3. Masukkan ayam yang telah dipotong dan dibersihkan terlebih dahulu.. kacau seketika.
  4. Ramas asam jawa dengan semangkuk air hingga menjadi pes ( Mas guna air panas ) dan  curah kedalam periuk tadi.
  5. Masukan air yang selebihnya, kacau rata.
  6. Bila hampir empuk, msaukkan daun kesum dan bunga kantan dan tomato. kacau lagi.
  7. Perasakan dengan garam dan gula. rasa apa yang kurang dan tambah apa yang patut.
Selamat Mencuba !



No comments:

Post a Comment