Assalamualaikum. Bersiaran lagi dengan Apam Gula Hangus Kak Jun ni. Mas buat untuk minum petang semalam. Jadi dah habiss yerk masa sarapan pagi tadi. Apam yang ringan dan lembut dan Mas suka sangat ngan Apam Gula Hangus ni. Sedappp ...masih lembut walaupun dah sejuk.....Mas sajerk masukkan sikit dalam paper cup..konon2 nak test kalau2 apam ni nak mekar...hmmm..memang apam ni bukan jenis mekar...membulat juga naiknya. Rasanya pada Mas apam ni elok jika digunakan dalam acuan lompang sebab apam ni akan naik semahunya....yang Mas masukkan dalam paper cup tu kureng sikit la pada Mas lembutnya sebab naiknya macam terbatas dalam paper cup tu...hmmm....ni pendapat Mas tau...tapi kan..rasanya akan ada siaran ulangan sebab rasa macam tak puas hati lak tak bubuh cheese macam Izahdaut tu..masa menguyah apam ni...terbayang2 jerk bertambah sedappnya apam ni kalau ada cheese macam Izah tu...Izahhhh...aku dah beli cheese tadi...kikikiki...nak menerai lak cara kau tu...tungguuuu...maceh pada Kak Jun yang berkongsi resepi apam yang best ni di myresepi.
Apam Gula Hangus Kak Jun
Sumber : Izahdaut
Bahan :
- 150 gm gula dan 100 ml air - dibuat gula hangus
- 70 gm butter - cairkan
- 75 gm susu cair - Mas guna susu segar
- 1 biji telur dipukul
- 150 gm tepung gandum
- 1 sudu teh baking soda
- secubit garam
- 75 gm gula - Mas letak 60 gm gula halus sebab tengok kat Myresepi Kak Jun kata apam ni manis sikit.
Cara membuatnya :
- Masukkan butter yang dicairkan, susu cair dan telur ke dalam gula hangus.
- Dalam mangkuk lain, ayak tepung dan soda. Masukkan garam dan gula. Masukkan campuran gula hangus tadi. Kacau sebati.
- Masukkan ke dalam acuan lompang dan biarkan air kukusan betul2 mendidih baru kukus adunan apam tadi.. Kukus selama 20 min dan balut tudung pengukus dengan kain untuk mengelak air menitik atas apam.
No comments:
Post a Comment