Wednesday, June 29, 2011

Tahniah Kak Nor dan Ayam Goreng Crispy



Assalamualaikum. Terlebih dahulu diucapkan tahniah pada Kak Nor sempena one million hits! wahh... banyak tu....Mas angkut rose tu sekali buat penyeri rumah Mas...maceh kak Nor....muahhhhh...moga Secubit Garam terus sukses dengan pelbagai resepi2 yang hebat2......love u Secubit Garam......
Berbalik pada n3 hari ni...kali ni buat Ayam Goreng Crispy resepi dari Izahdaut yang semalam dikatakan  pening2...tak sihat...kau ada muntah2 tak mek.....kikikikiki...gurau jerk yerk ijah...harap kau cepat2 sihat...rindu ngan masakan kau makcik...
Meh layan ayam goreng yang sedapp ni.....ranguppp tau....sedappp dicicah ngan sos thai.....Mas kalau goreng ayam yang bersalut ni, Mas suka goreng dalam periuk, ayam tu biar tenggelam dalam minyak dan digoreng dengan api sederhana dengan tudung periuk ditutup....baru isi ayam tu tak kering dalamnya dam rangupp luarnya...ala2 ayam kfc gitu.....best tau...

Ayam Goreng Crispy
Resepi : choppy@myresepi
Sumber : Izahdaut
Bahan ( 6 ketul ) :
  • 6 ketul ayam
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan tepung kanji
  • 2 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil serbuk cili - Mas letak cajun
  • 1 sudu kecil serbuk jintan manis
  • 1 sudu kecil serbuk jintan putih
  • 1/4 sudu kecil serbuk bawang putih(optional) 
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan susu(fresh milk)  - Mas ikut izah ganti yogurt
Cara membuatnya :
  1. Bersihkan ayam. Buang kulit kalau tak suka. Sejatkan airnya.
  2. Masukkan semua bahan dari no.2 - no.8 ke dalam beg plastik. Tutup mulut beg plastik dan goncang-goncang biar semua bergaul sebati.
  3. Campurkan susu dengan telur dan pukul sehingga sebati. Kemudian panaskan minyak.
  4. Ambik 2 - 3 ketul ayam. Masukkan ke dalam tepung tadi. Goncang-goncangkan beg plastik.. biarkan ayam bersalut dengan tepung. Kemudian keluarkan ayam tadi. Celup pula ke dalam sebatian telur dan susu. Masuk semula ayam ke dalam beg plastik. Goncang-goncangkan. Kemudian goreng dengan minyak penuh sehingga perang atau garing.
  5. Angkat dah letakkan di atas bekas yang berlapik dengan kitchen paper supaya minyak meresap pada paper.
  6. Ulang langkah ke 4 - 5 sehingga ayam habis. Hidangkan ketika panas-panas.




No comments:

Post a Comment