Assalamualaikum. Bersiaran lagi dipagi Isnin, hmm....rumah pun dah mula sunyi sepi..rutin biasa bila anak2 bersekolah bermula balik.....sambil masukkan n3 Keli Salai Lomak Cili Padi ni, sambil memikir menu untuk bekal dan lunch anak2 untuk ari ni.
Meh layan dulu Keli Salai Lomak Cili Padi ni, menu lunch semalam, boleh lihat DISINI untuk n3 sebelum ni. Seperti biasa, keli ni Mas salai dalam oven jerk..hmmm baunya masa disalai...memang sangat harum...semerbak satu rumah...dan untuk Keli Salai Lomak Cili Padi kali ni, Mas buat ikut cara negeri Sembilan, tak menggunakan bawang...memang best.....
Keli Salai Lomak Cili Padi
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
- 2 ekor ikan keli - dibersihkan
- cili padi - ikut pedas ditumbuk
- kunyit hidup - ditumbuk
- Santan - dr setengah biji kelapa - Mas guna santan kotak
- 2 keping asam keping
- Garam dan gula secukup rasa
- sedikit kiub ikan bilis
Cara memasak :
- Ikan keli direndam selama 2 minit dengan jus limau nipis, toskan dan bersihkan, ulang sekali lagi dan bila keli dah bersih, kelar2 dulu keli tu kemudian disapukan kunyit dan garam kemudian disalai dalam oven selama 45 minit dengan api atas bawah. Mas letak atas jaring dan lapikkan dulang bawahnya.
- Masukkan bahan2 tumbuk, santan dan asam keping ke dalam periuk. Masak dengan api perlahan. Kemudian masukkan garam, gula secukup rasa dan sedikit kiub ikan bilis, sebatikan dan masukkan keli salai.
- Masak hingga kuah pekat dan boleh tutup api.
No comments:
Post a Comment