Monday, June 13, 2011

Kek Pisang Gebu



Assalamualaikum. Bersiaran lagi dengan Kek Pisang Gebu resepi Kak Dayang ni. Sangat senang membuatnya dan hasilnya kek pisang ni memang sedappp....gebu jerk..dan kek ni pada Mas tak terlalu kering, tak terlalu lembab...pada Mas memang sempurna kejadian kek pisang ni. Maceh pada Kak Dayang yang berkongsi resepi Kek Pisang Gebu ni......anak2 suka sangat.....dapat juga buat bekal Ain ngan Daniel....

Kek Pisang Gebu
Bahan :
  • 2 cawan  tepung gandum (DJ guna 1 3/4 cawan tepung dan 1/4 cawan horlicks)
  • 1 sudu kecil serbuk penaik
  • 1 cawan pisang yang sudah dilecek
  • 1/2 sudu besar ovalette
  • 1/4 cawan susu cair atau susu segar
  • 4 biji telur gred B
  • 1 cawan gula kastor (-/+)
  • 1 sudu kecil esen vanilla atau esen pisang
  • 100 ml minyak jagung atau mentega cair
Cara membuatnya :
  1. Panaskan oven pada suhu 160-170C atau ikut suhu oven masing-masing. Griskan loyang kek dengan mentega.
  2. Dalam bekas/mangkuk yang agak besar, satukan kesemua bahan di atas KECUALI pisang dan minyak jagung/mentega cair. Putar adunan pada kelajuan minima selama 1 minit dan kemudian putar lagi pada kelajuan maksimum sehingga kembang dan gebu.
  3. Masukkan pisang yang sudah dilecek tadi dan putar perlahan hingga sebati.
  4. Akhir sekali tuangkan minyak jagung/mentega cair dan kacau perlahan-lahan dengan menggunakan senduk kayu atau spatula.
  5. Apabila sudah sebati, tuangkan adunan ke dalam loyang kek dan bakarlah selama 45-50 minit atau hingga masak keperangan. 
  6. Setelah masak, sejukkan kek sebelum dipotong.



No comments:

Post a Comment