Monday, June 20, 2011

Muffin Pisang Mudah - DiKukus



Assalamualaikum. Meh layan Muffin Pisang Mudah versi dikukus ni. Lembut dan gebu jerk muffin ni. Sedappppp...dan nak membuatnya pun tak mengambil masa lama..tak sampai 1/2 jam..dah siap muffin pisang mudah ni....Mas guna 3 biji pisang berangan macam Kak Ct Delima dan Che Mat Gebu dan hanya tambah 1 sudu besar susu segar sebab adunan nampak agak pekat dan muffin pisang ni dikukus selama 15 minit sebab Mas menggunakan paper cup  yang comei2 dan dimasukkan dalam bekas lompang.....haaa...senyummm mekar lak muffin ni....suka sangat...dan masih lembut gebu walaupun sejuk.... 

Muffin Pisang Mudah - DiKukus
Resepi : Che Mat Gebu
Sumber : Kak Ct Delima
Bahan :
  • 1 1/2 cawan tepung gandum*
  • 1 camca teh baking powder*
  • 1/3 camca teh garam halus*
  • 1 camca teh soda bicarbionate (mat letak 3/4 camca teh)*(*disatukan dan diayak)
  • 3 biji pisang emas - dilecek halus 
  • 1 camca besar mayonnaise
  • 1 biji telur gred B
  • Beberapa titik esen pisang
  • 1/3 cawan gula perang @ soft brown sugar (resipi asal guna 3/4 cawan gula halus)
  • 1/3 cawan mentega cair - mat guna minyak masak


Cara Membuatnya :
  1. Panaskan oven pada suhu 180C, dalam satu bekas, satukan telur, gula perang dan mayonnaise, kacau rata dengan whisk hingga sebati. Masukkan pisang, minyak canola, esen pisang. Kacau rata.
  2. Masukkan tepung yang telah diayan bersama bahan2 yang bertanda (*), tadi, gaul pantas hingga sebati, jangan gaul lama2.
  3. Sudukan ke dalam bekas muffin yang telah disediakan terlebih dahulu sebanyak 3/4 penuh. Bakar 25 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan...

No comments:

Post a Comment