Sunday, June 19, 2011

Ayam Ros Pandan



Assalamualaikum. Bersiaran dengan n3 tertunggak dulu. Ayam Ros Pandan ni Mas buat untuk lunch sabtu lepas. Jadi dah abiss yerk. Resepi hasil skondeng dapur Kak Nor dan kata Kak Nor resepi dari Che Mat Gebu. Hmm...memang sedapp ayam ni...Ain ngan Daniel suka sangat. Kalau makan ngan nasi tomato @ nasi minyak, lagi sedapppppp....meh tengok resepinya dulu...tak mo bebel banyak2 pagi ni...japp lagi nak kluar jap.....

Ayam Ros Pandan
Resepi : Che Mat Gebu
Sumber : Kak Nor
Bahan :
  • 7 - 8 keping ayam (guna bahagian peha dan kepak, lagi sedap)
  • 2 batang serai, dititik
  • 2 helai daun limau purut
  • 1 helai daun pandan, koyakkan dan simpul
  • 1 cawan air
  • 1 camca besar gula melaka
  • 2 camca besar bawang goreng
  • Sedikit gula
  • Garam secukup rasa
  • 1 batang kayu manis
  • Hirisan daun bawang, untuk hiasan
  • Bawang goreng untuk hiasan.
Bahan Kisar Halus :
  • 1 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 biji tomato merah
  • 7 biji cili merah
  • 2 biji buah keras
  • 1/2 inci halia
  • 1/3 inci lengkuas
  • 1 camca besar sos tomato

Cara Memasak :
  1. Ayam dibersihkan, gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit, kemudian goreng embal2 (lembap2 jangan garing sangat). Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus bersama serai, daun pandan, daun limau purut dan kulit kayu manis hingga wangi dan garing. Tuang air dan kacau rata. Masukkan ayam tadi, gaul dan kecikkan api, Masak hingga pekat.
  3. Tambah gula melaka, garam secukup rasa dan bawang goreng, kacau rata dan masak sekejap lagi hingga kelihatan sedikit kering. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan taburan daun bawang dan bawang goreng..


No comments:

Post a Comment