Wednesday, June 15, 2011

Kurma Daging Dan Telur



Assalamualaikum. Memenuhi permintaan Ain ngan Daniel yang nak lauk kurma lagi....pada hal baru minggu lepas Mas masak kurma ayam kan. Lagi pun bahan2 memang dah ada...jadi Mas pun masak Kurma Daging Dan Telur lak petang semalam. Jemu lak asyik kurma ayam jerk kan...lagi pun memang dah ada stok daging yang Mas rebus tersimpan dalam freeze tu. Jadi, masa nak masak kurma ni tak lama sangat...tak sampai sejam dah boleh dimakan. Untuk ari ni pun ada lagi tu berbaki setengah periuk lagi....ingat kejapp lagi goreng ayam jerk untuk bebudak tu. Kurma pun kalau dipanaskan balik....bertambah sedapp lagi kan....adik beradik kari ngan rendang juga...kikikiki

Kurma Daging Dan Telur
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
  • 600 gm daging
  • 2 biji telur - nak lebih pun boleh
  • 2 biji bawang besar - dikisar
  • 2 ulas bawang putih - dikisar
  • 2 cm halia  - dikisar
  • 1 paket rempah kurma  - dikisar bersama2 bahan2 kisar lain
  • 1 inci kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • 2 biji buah pelaga
  • 1 kotak santan pekat - 200 ml
  • 1 cawan cair - boleh adjust ikut nak kuah macam mana
  • 2 biji kentang - kupas dan dibelah 4
  • 1 biji bawang besar - dibelah 4
  • sebiji dua cili merah @ hijau jika suka - dibelah
  • gula dan garam secukup rasa
  • 1/2 kiub ayam 
Cara Memasak :
  1. Rebus daging hingga empuk dan ketepikan. Rebus telur hingga masak, kopek kulitnya dan goreng hingga garing sedikit dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan rempah 4 sekawan (kayu manis, lawang, cengkih dan pelaga) dan masukkan bahan kisar. Masak hingga naik bau dan sentiasa kacau supaya tak hangit, sehingga pecah minyak .
  3. Masukkan santan, air dan kentang, gaul rata. Biarkan mendidih hingga kentang separuh masak. 
  4. Masukkan daging yang direbus tadi dan juga telur, biar kurma tu reneh hingga nampak berminyak dan kuah agak pekat. Kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa dan kiub ayam, kacau sebati. 
  5. Masukkan bawang besar dan cili yang dibelah 2 jika suka dan seimbangkan rasa dan pastikan ubi kentang lembut baru boleh tutup api.
  6. Untuk mendapatkan kurma yang cantik pekat, masa menumis tu, kena tumis dengan api perlahan sampai pecah minyak dan sentiasa mengacau bahan2 tu supaya tak hangit...dan santan kene pekat...baru menjadi kurma tu.
  7. Selamat mencuba...



No comments:

Post a Comment