Ehemmm...ada tak yang terjeless nengok Puding Keju dah sampai Shah Alam..dekat jerk Terangganu tu...kikikiki...Kak Nor....muahhhhh...maceh bebanyak sebab berjaya menggeliurkan Mas sampai tak sabar2 nak menerai puding keju ni...baru jerk lepas rasa....hhmmmm...terbaik...sangattt sedappppp...abang pun suka...anak2 jerk tak rasa lagi...rugiii ooo sape yang tak try lagi....balik dari carefour tadi, Mas terus godek buat puding ni....tengah belajar nak sejuk tu dalam freeze...maceh juga pada AlongRoz yang sudi berkomgsi resepi puding keju yang sangat sedapp ni...rasa lemak2 keju tu sangat sedapppp.....
Puding Keju
Resepi : AlongRoz
Sumber : Kak Nor
- 13g Serbuk Agar-Agar
- 1 liter Air
- 120g Gula
- 3 biji Telur
- 120-150g Biskut Cheese - blend halus
- 1 sb Tepung Kastad
- 400ml Susu Cair
- 200g Susu Pekat ~ utk 1/2 adunan k.nor letak 2 sudu besar jer
- 50g Mentega
Cara membuatnya :
- Masak serbuk agar2 dgn air sehingga hancur. Kacau selalu.
- Masukkan gula & kacau sehingga sebati.
- Pukul telur sehingga rata & campurkan biskut & tpg kastad.
- Masukkan susu & kacau sebati.
- Tuangkan ke dlm adunan agar2 tadi & tutup api apabila mendidih.
- Masukkan mentega sehingga sebati.
- Tuang ke dlm tin/acuan & biarkan sejuk di suhu bilik.
- Sejukkan sebelum di hidangkan.
Bila dah tuang ke dlm adunan agar, adunan akan jd pekat dan hendaklah sentiasa dikacau hingga mendidih. Pastu padamkan api dan biarkan sebentar (sejuk sket), baru lah dituang dlm mould (kacau dulu hingga sebati sebelum menuang)
No comments:
Post a Comment