Tuesday, June 14, 2011

Ayam Seri Harum



Assalamualaikum. Hmm..menu ayam lagi kan..layan jerk la yerk..dah jadi kesukaan anak2 lauk2 ayam gini...jadi meh layan Ayam Seri Harum dari dapur Kak Nor ni. Seperti namanya...semerbak bau harum masa masak Ayam Serai Harum ni...jadi tak sabar2 lak nakk merasanya. Memang sedappppp....Alhamdudillah...Ain ngan Daniel pun suka...berselera jerk tengok bebudak tu makan. Tapi untuk santan tu, Mas tukar ngan susu cair...tetappp sedappp....maceh pada Kak Nor yang sering berkongsi resepi2 yang best2...seronok Mas mencubanya......oppss....kejapp lagi Mas nak bawa Ain gi hospital.....ada datingg ngan doktor Ain....bw akan berjalan kemudian yerk......byeee......kalau ada yang bertandang...sila layan diri yerk...buat la macam dapur sendiri....kalau sepahkan dapur tu...kemas balik tau....he..he..

Ayam Seri Harum
Bahan:
  • 3/4 ekor ayam ~ dipotong kecil
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
  • 2 sudu besar cili mesin
  • 1 biji bawang besar - dikisar
  • 3 biji bawang merah - dikisar
  • 3 ulas bawang putih - dikisar
  • 1inci halia - dikisar
  • 1 inci kunyit hidup - dikisar
  • 2 batang serai - diketuk
  • 1/2 cawan santan pekat - Mas guna susu cair
  • 1 cawan air
  • 3 keping asam keping
  • 3 helai daun limau purut - dicarik
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1/2 kiub pati ayam
Cara memasak :
  1. Gaul ayam dgn garam dan serbuk kunyit. Goreng 1/2 masak, angkat dan ketepikan. (kalau tak nak goreng pun boleh, terus aje masukkan dalam kuali)
  2. Tumis cili mesin hingga garing, masukkan serai. Goreng sekejap, masukkan bahan2 yg diblend.
  3. Goreng sehingga pecah minyak (jika tak pecah minyak masukkan 1/2 cawan air dan goreng hingga pecah minyak)
  4. Masukkan santan, air dan asam keping.
  5. Masak hingga mendidih, masukkan ayam, daun limau, garam dan gula secukup rasa dan kiub pati ayam.
  6. Masak hingga ayam masak dan kuah pekat mengikut citarasa masing2.



No comments:

Post a Comment