Tuesday, May 10, 2011

Agar2 Pandan Bersantan




Assalamualaikum.
Dalam cuaca panas2 gini, best kan dapat makan benda2 yang sejuk untuk menyamankan tekak, jadi Mas buat Agar- agar Pandan Bersantan untuk dessert ari ni. Resepi diambik dari dapur Kak Hana yang asalnya Agar-agar Santan Gula Melaka, Mas tukarkan jadi perisa pandan. Sedapp tau..cuma bahagian santan tu tak seimbang lak....jadi suku jerk...hhhmmm..layan jerk la..mungkin sebab santan tu kurang kot...he..he..apa pun, agar2 ni memang best.....manis2 lemak jerk rasanya.....tak mo bebel2 lagi sebab kejap lagi nak kluar berpoya2 jap sampai petang....sila layann diri yerk masa tuan rumah tak de...he..he...


Agar2 Pandan Bersantan
Resepi : Kak Hana


Bahan :
10 g serbuk agar-agar
1/2 cawan gula merah - Mas tak letak
1/4 cawan gula putih - Mas lebihkan gula putih tu ikut manis sebab tak letak gula merah
1150 ml air - Mas blend ngan 4 helai daun pandan dan tapis.
120ml air campur 1 paket santan serbuk (Akak guna jenama KARA) - Mas guna santan kotak + air sikit.
1 biji telur dipukul dengan santan tadi
secubit garam
1 helai daun pandan
sedikit warna hijau - Mas tambah sebab buat agar2 pandan bersantan



Cara :
Masak air dengan gula dan daun pandan (kalau guna gula merah cap bintang tak payah tapis)
Bila gula sudah larut masukkan serbuk agar-agar dan kacau hingga semuanya larut
Kecilkan api.....
Kemudian tuangkan campuran santan dengan telur, garam dan kacau terus hingga mendidih
Tuang kedalam acuan yang anda suka
Sejukkan baru di didinginkan dalam peti sejuk!


    Nota :
    Untuk senang keluarkan agar2 tu....basahkan dulu acuan, baru dituang bancuhan agar2 tu. Sebab kalau acuan kering, agak susah sikit agar2 tu nak ditanggalkan nanti.



    No comments:

    Post a Comment