Assalamualaikum. Bersua lagi dengan resepi Sambal Udang. Baru jerk lepas masak tau...lepas hantar Ain ngan Daniel tadi, Mas terus masak untuk lunch ari ni....Sambal Udang ngan Ayam Masak Kicap Berempah jerk....ingat kejap lagi nak gi kedai beli bayam..boleh masak bayam tumis air....kikikiki..senang dan simple jerk menu lunch ari ni. Lepas tu baru boleh godek2 cari resepi untuk bekal bebudak berdua tu.....hhmm....sambal udang ni Mas masak biasa2 jerk...rasanya semuanya dah tahu kan....Mas tempekkan juga resepi kat bawah tu....biasa la kan...mood rajin....
Sambal Udang
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
- 300 g Udang Segar - dibersihkan dan dibuang kulit
- 2 ulas bawang putih - dikisar
- 10 biji bawang merah - dikisar
- 1 biji bawang besar - dihiris
- sedikit ikan bilis, basuh - dikisar
- cili kisar - ikut pedas
- air asam jawa - ikut masam
- garam dan gula secukup rasa
Cara memasak :
- Blend bawang putih, bawang merah dan ikan bilis hingga halus dengan sedikit air. Panaskan minyak..tumis bawang besar yang dihiris hingga wangi dan kemudian masukkan bahan yang telah dikisar dan cili kisar ikut pedas.
- Tumis sehingga garing dan naik minyak..masukkan udang..gula dan garam secukup rasa.
- Masukkan air asam jawa sedikit sedikit hingga mendapat masam yang diinginkan...biarkan mengelegak, jika sambal kelihatan kering, boleh tambah sedikit air dan tunggu hingga sambal naik minyak dan pekat..(kepekatan sambal ikut suka..) Hidangkan.....
No comments:
Post a Comment