Tengahari gini bestkan dapat makan puding .....nak pulak sejuk2 dari peti ais....bestttttnya...nyaman jerk rasanya....Lama dah Mas tak buat puding, jadi meh layan Puding Balqis yang sangat sedapppp ni. Ringan jerk rasa puding ni. Kalau makan sebiji, mesti nak ambik sebiji lagi dan lagi. Puding ni Mas buat malam tadi, jadi elok2 jer nak makan sekarang. Ari tu nampak Kak Yatie buat puding balqis ni, jadi teringin lak. Resepi asal dari Kak Nor Secubit Garam. Rasanya ramai yang dah buat puding balqis ni kan. Untuk yang belum mencuba, Mas syorkan untuk mencuba puding balqis ni....sangat sedapppppp....
Puding Balqis
Resepi asal : Secubit Garam - Kak Nor
Sumber : Sinar Kehidupanku - Kak Yatie
- 1 paket agar2 serbuk (10gm)
- 450ml air
- 150ml susu cair
- 2 biji telur gred A
- 5 sudu besar gula
- 3 sudu besar marjerin @ butter - Mas guna butter
- 1 sudu teh esen vanila
- pewarna mengikut citarasa masing2
Cara membuatnya :
- Masakkan serbuk agar2 dgn air dan gula hingga mendidih dan masukkan marjerin @ butter dan susu cair. Masak lagi hingga mendidih sambil dikacau.
- Masukkan essen vanila dan padamkan api. Biarkan seketika ( lebih kurang 15 - 20 minit ) sehingga agar2 suam2 panas.
- Pukul telur hingga betul2 kembang ( buang tali pusat telur utk menghilangkan bau hanyir telur ) dan masukkan adunan agar2 kedalam bekas berisi telur tadi. Kacau hingga sebati.
- Bahagi adunan kepada 2 atau 3 bahagian dan masukkan pewarna yg disukai. Kacau hingga serata warna adunan puding td.
- Sendukkan adunan puding kedalam bekas atau loyang secara selang seli hingga habis. Untuk meletakkan lapisan yg kedua tu pastikan diletak perlahan-lahan di bahagian tepi dan jgn dibahagian tengah supaya ia tak bolos masuk dalam lapisan yg pertama.
- Sejukkan dalam peti ais sebelum menghidang.
Nota :
- Bagi yang menggunakan hand mixer, untuk dapatkan telur yang betul2 gebu, pukul putih telur dahulu hingga kembang ( kalau kita terbalikkan mangkuk, telur2 tu tak tumpah ). Lepas tu baru masukkan kuning telur satu persatu dan pukul lagi hingga kembang dan gebu.
- Puding ni agak susah nak kluar tadi walaupun Mas dah basahkan acuan dengan air sebelum dituang adunan puding tu, jadi tekan keliling acuan perlahan dengan jari dan kemudian cungkil sikit dengan lidi halus, insyaAllah...puding ni boleh dikeluarkan dengan cantik.
No comments:
Post a Comment