Assalamualaikum.
Bersiaran di pagi hari dengan Agar2 Rintik Santan resepi dari dapur Izahdaut ni. Hmmmm...rasa agar2 ni ala2 macam cendol tau...sedapppp...mungkin gabungan rasa gula merah dan santan tu yang membuatkan rasa agar2 ni seakan2 macam makan cendol....betul kan Ijah....pada Mas agar2 ni elok dibuat dalam loyang dan kemudian baru dipotong untuk menampakkan corak ketulan agar2 santan tu...Mas dah try buat sikit dalam acuan kecik...tak nampak lak yang bersantan tu...kalau buat dalam loyang dan dipotong..baru terserlah yang bersantan tu.....betul kan Ijah...kikikiki...kau jawab Ijah soalan2 aku ni...apa pun, Mas memang puas hati dengan agar2 ni....terasa kelainannya dan sedappppppp....adunan untuk resepi Agar2 ni sesuai untuk keluarga kecik...pada Mas elok2 jer untuk 4 mulut yang nak makan, jadi untuk family besar...dicadangkan agar digandakan bahan2 tu...
Selamat Mencuba....
Agar2 Rintik Santan
Resepi : Izahdaut
Bahan A :
1/2 sudu besar agar2 serbuk *saya guna agar2 serbuk warne ijau
250 ml santan
1 sudu besar gula pasir
1/2 sudu kecil garam
Cara :
Campurkan semua bahan-bahan dan masak sehingga mendidih.
Masukkan ke dalam loyang dan sejukkan sehingga keras.
Bila agar2 sudah keras, potong kiub kecil2 dan ketepikan.
Bahan B :
1/2 sudu besar serbuk agar2
500 ml air
100 gm gula merah - boleh tambah gula biasa untuk lebih manis
1 sudu besar tepung kastard - bancuh dengan 2 sudu besar air
2 helai daun pandan - optional
Cara :
Masak air , daun pandan dan gula merah sehingga hancur.
Masukkan pula agar-agar dan masak hingga mendidih.
Kemudian masukkan bancuhan tepung kastard.
Masak hingga mendidih. Tuang ke dalam loyang.
Kemudian masukkan agar2 yang telah dipotong kiub tadi ke dalam agar2 B.
Sejukkan dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment