Thursday, May 26, 2011

Keli Bakar dan Sambal Belacan



Assalamualaikum. 
Bersiaran dipagi Jumaat dengan Keli Bakar dan Sambal Belacan yang Mas masak untuk lunch semalam. Masa gi kedai beli bayam, tengok ikan keli tu macam sedapp jerk dibakar....memang kena ngan bayam tumis tu....hhmmm...jadi Mas beli 2 ekor untuk dibakar..cukup la tu, yang nak makan pun Mas sorang jerk......memang tak plan nak bakar keli ni....kikikiki..tapi disebabkan ada keli bakar...mesti ada sambal belacan kan...jadi Mas buat Sambal Belacan resepi Kak Hana ni...selalu gak Mas buat sambal belacan ni....boleh lihat DISINI untuk resepi sebelum ni. Best tau Sambal Belacan ni......sedappppp....

Keli Bakar
Resepi : MasDuniaku

Bahan :
ikan keli - dicuci bersih dan toskan
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit
sedikit serbuk lada sulah

Cara memasak :
Lepas bersihkan keli, rendam kejap keli ngan air asam jawa @ air limau nipis, cuci bersih dan ulang sekali lagi langkah tadi, cuci bersih dan toskan.
Kemudian baru kelar2 keli tu dan lumurkan garam, lada sulah dan kunyit pada keli dan

kemudian bakar keli  sehingga garing.

Mas bakar selama 30 minit dengan api atas bawah dengan meletakkan keli atas jaring membakar dan alaskan dulang bawahnya .





Sambal belacan :
Resepi :Kak Hana

Bahan :
* ¼  -  ½ cawan cili padi - bergantung kepedasan masing2
1 batang cili merah - hiris
2 biji bawang merah kecil - hiris
1 ulas bawang putih - hiris
* 1 inci belacan
* sejemput ikan bilis kopek
limau kasturi
secubit garam
secubit perasa@gula
sedikit minyak

Cara :
Panaskan sedikit minyak dlm dua sudu besar. Cili padi belah dua supaya tak meletup ketika digoreng.
Masukkan semua bahan yang bertanda  *  ke dalam minyak panas dan tutup! Kecilkan api. Biarkan seketika. Kemudian angkat dan toskan.
Masukkan ke dalam lesung batu. Tambah garam dan perisa@gula. Tumbuk. Perahkan limau kasturi. Jika suka tumbukkan skali dengan kulit limau.
Siap dihidang dengan bendi celur dan ulam2an lain.



No comments:

Post a Comment