Tuesday, May 10, 2011

Donut Inti Kastard



Hmm...mendonut lagi kan, kali ni layan Donut Inti Kastard lak...resepi dari Kak CT Delima. Memang best donut ni, rasanya ala donut big apple pun ada...tambah lak ada kastard dalamnya.....perhh...memang sangat serasi. Dapat juga dibuat bekal Ain ngan Daniel ari ni dan untuk jiran merasa sikit. Donut ni rasanya lebih kurang macam Donut Kak Rima, memang best...untuk peminat donut, boleh mencuba Donut Inti Kastard lak, memang sedapppp....

Donut Inti Kastard
Resepi : Kak CT Delima
Bahan :
  • 280 ml air
  • 300 g tepung roti ( high protein flour )
  • 200 g tepung gandum ( plain flour )
  • 10 g garam halus - secubit
  • 60 g gula
  • 20 g susu tepung
  • 1/2 camca besar baking powder
  • 3 1/2 camca teh instant yeast
  • 2 biji kuning telur 
  • 50 g lemak sayur @ shortening
Bahan Kastard :
  • 1 sudu besar tepung kastard
  • 1 sudu besar gula kastor
  • 2/3 cawan susu segar
  • 15 g butter
  • 2 sudu kecil esen vanila
Cara membuat inti kastard : 
  • Satukan semua bahan untuk kastard kecuali esen vanila dan butter. Kacau rata dengan whish dan masak atas api perlahan hingga pekat, padamkan api dan tuang esen vanila dan butter, sebatikan dan biarkan sejuk.

Cara membuat donut :
  1. Satukan semua bahan kecuali air dan lemak sayur. Adun hingga rata dan tuang air, gaul hingga menjadi doh lembut. Masukkan lemak sayur dan terus menguli hingga mendapat doh yang lembut, kenyal dan tidak melekat dimangkuk adunan. Bulat2kan doh dan masukkan dalam satu bekas dan perap 1 jam @ hingga adunan naik 2 kali ganda.
  2. Kaedah breadmaker : Masukkan bahan2 diatas mengikut urutan kedalam breadmaker, pilih setting doh dan tekan butang on. Tunggu hingga siap.
  3. Keluarkan doh dan uli sekejap, rehatkan 5 minit dan bahagi doh kepada 2 bahagian. Canai 1 bahagian setebal 1/2 cm. Terap dengan gelas dan alihkan kedulang yg ditabur dengan sedikit tepung. Buat hingga siap dan biarkan selama 1/2 jam @ hingga doh naik.
  4. Goreng donut dalam minyak sederhana panas, jangan goreng terlalu banyak, cukup sekadar 3 - 4 biji sahaja, untuk mengelakkan suhu minyak jatuh mendadak, bila kuning keemasan pada ke dua2 bahagian , boleh angkat dan toskan.
  5. Bila donut dah suam2 sejuk, tebuk hujungnya dengan chopstick untuk buat sedikit ruang dalam donut tu, hati2 yerk jangan sampai tertembus donut tu...
  6. Masukkan kastard dalam piping beg dan picitkan kedalam donut tadi, kemudian barulah disalut dengan gula kastor. Boleh lihat cara2nya DISINI.
  7. Selamat mencuba.....

No comments:

Post a Comment