Sunday, May 8, 2011

Ayam Masak Hijau Berempah



Assalamualaikum. Bersiaran lewat ari ni, baru jer balik dari bawa Ain ngan Daniel gi cabut gigi. Mc la bebudak berdua tu, masing2 mengadap cermin nengok gigi depan yang dah hilang tu..he..he...Ayam Masak Hijau Berempah resepi Kak Nor ni dah banyak hari dah Mas buat...lupa lak nak n3 kan. Memang sedapp ayam ni...terasa rempah tu dan rasanya yang masam pedas memang best. Abang cicah ngan roti jerk...kalau tengok Ayam Masak Hijau Berempah Kak Nor, agak kering sikit..jadi Mas buat berkuah sebab anak2 ni kalau makan nasi mesti nak berkuah dan Mas letak kentang jerk.....

Ayam Masak Hijau Berempah
Bahan:
  • 3/4 ekor ayam ~ dipotong
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu kecil lada sulah
  • 5 biji bawang merah *
  • 3 ulas bawang putih *
  • 1/2 in halia *
  • 3 biji cili hijau *
  • 5 - 7 bj cili padi hijau *
  • 1 pokok daun sup * ~ (* diblend)
  • 1/2 sudu besar serbuk ketumbar
  • 1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
  • 1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
  • 1/2 cawan air
  • garam
  • gula
  • 1 biji limau nipis
  • secekak kacang buncis ~ dipotong
  • 1 biji cili ~ dihiris serong
  • sedikit hirisan daun sup ~ utk ditabur
  • minyak
Cara memasak :


  1. Panaskan minyak dan goreng ayam yang diperap dengan garam dan serbuk kunyit hingga masak.Toskan.
  2. Tinggalkan 5 sudu minyak dan masukkan bahan2 yang diblend.
  3. Tumis hingga garing dan masukkan serbuk ketumbar, serbuk jintan manis dan serbuk jintan putih.
  4. Tumis hingga wangi dan masukkan 1/2 cawan air.
  5. Biarkan hingga pecah minyak dan masukkan garam, gula dan ayam yg digoreng tadi.
  6. Gaul hingga sebati dan masukkan perahan limau nipis, kacang buncis dan cili yg dipotong serong.
  7. Goreng seketika dan padamkan api.
  8. Hidangkan dlm pinggan dan taburkan hirisan daun sup.



No comments:

Post a Comment