Thursday, May 5, 2011

Crispy Anchovies in Honey Lemon Sauce



Sebelum tuan tanah nak kluar jap berpoya2...meh layan Crispy Anchovies in Honey Lemon Sauce yang sangat best ni. Rasanya yang masam, manis, pedas ni sangat best tau. Dah banyak kali Mas buat snack ni. Peberet hubby Mas sebetulnya, Mas rasa gitu2 jerk...boleh tengok kat SINI dan SINI untuk lihat Crispy Anchovies in Honey Lemon Sauce yang Mas sebelum ni. Resepi ni Mas dapat dari Kak Hana dan resepi asal dari Amy Beh.

Crispy Anchovies in Honey Lemon Sauce
Resepi :Kak Hana
Sumber : MasDuniaku

Bahan :
  • 250g ikan bilis kopek
  • 1 cawan tepung ubi - hana gune tpg katakuriko
  • 1 tbsp minyak bijan
  • 4 batang cili kering - potong
  • 6 biji cili padi - ketuk - hana x ltk
  • 1 biji bawang besar - hiris
  • 2 biji lemon - perah ambil jus
  • 3 tbsp madu
  • 2 tbsp air - tak letak
  • 1 tbsp sos ikan
  • Kacang gajus panggang 
  • bijan
  • daun kari

Cara membuatnya :
  1. Basuh ikan bilis. Rendam sekejap dlm 10-15min. Toskan kemudian lap dengan kitchen towel. Campurkan dengan tepung. Gaul. Panaskan minyak. Goreng hingga garing. Angkat dan toskan.
  2. Dalam kuali lain, panaskan minyak bijan. Goreng cili kering, bawang, cili padi dan daun kari sekejap.
  3. Masukkan jus lemon, sos ikan, air dan juga madu. Kacau hingga agak pekat. Masukkan ikan bilis, kekacang serta taburkan bijan jika suka. Gaul rata dan sebati. Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment