Monday, May 23, 2011

Asam Pedas Daging



Assalamualaikum. Bersiaran dengan resepi Asam Pedas Daging pepagi ni. Tu menu semalam, jadi dah abiss yerk..Ari tu tengok Izahdaut buat.....jadi teringat2 lak selagi tak merasanya.....mengalahkan orang mengidam kan..kikiki....Mas guna daging yang kat bahagian tulang sum2 lembu tu...tak tahu lak nak menyebut namanya.....memang best...rasa kenyal2 jerk...first time tau Mas makan daging bahagian tulang sum2 ni....sedappp...kata Ijah resepi Asam Pedas Daging ni dari Sya Annur dari Myresepi. Hmmm..memang best asam pedas ni...licin kuah tu Mas hiruppp....he..he...

Asam Pedas Daging
Bahan :
  • 1/2 kg daging - direbus hingga empuk
  • 10 biji cili kering
  • 3 biji bawang merah @ 1 biji bawang besar
  • 1/2 inch halia
  • 1/4 inch lengkuas
  • 1 batang serai
  • sedikit belacan *saya tambah
  • blend@tumbuk semua bahan di atas smpai lumat (kecuali daging la, hehe)
  • 2 biji tomato - dibelah 4
  • Daun kesum
  • 1 sudu makan paste asam jawa * Mas dan Izah tambah
  • Sedikit rempah tumis ( Cengkeh, Bunga Lawang, Kulit Kayu Manis & Buah Pelaga )
  • Garam dan Gula secukup rasa

Cara memasak :
  1. Toskan daging yang telah direbus tadi. Kemudian hiriskan
  2. Panaskan minyak dan tumiskan rempah bersama dengan bahan yang telah digiling tadi.
  3. Apabila bahan yang ditumis tadi naik baunya, tuangkan baki air rebusan daging tadi kedalam periuk.
  4. Masukkan daging, buah tomato dan daun kesum. Juga garam, gula dan jus asam jawa secukup rasa.  
  5. Biar ia mendidih dan rasa,jika ok boleh tutup api.


No comments:

Post a Comment