Assalamualaikum. Bersiaran dipagi Ahad dengan resepi labu lagi.....kali ini dengan Donut Labu Versi Dehaka, resepi Donut Kentang dari Daunpandan. Baki buat Bingka Labu semalam, Mas buat Donut Labu lak. Boleh dijadikan donut frozen...senangkan kalau nak makan donut, tinggal goreng jerk...tak lah membazir lebihan labu tu. Kali ni guna resepi dari Daunpandan lak...dari resepi Donut Kentang Mas jadikan Donut Labu...berbaloi juga derhaka....Donut Labu ni memang best...lembut dan gebu jerk walaupun dah sejuk...lagi pun resepi ni menggunakan air sejuk dari peti ais...tu yang teringin mencubanya......hasilnya...donut labu ni sedappp sangat...maceh Daunpandan....
Donut Labu
Resepi : Daunpandan@myresepi.com
Diubahsuai : MasDuniaku
Bahan :
- 200 gm tepung gandum
- 30 gm gula halus
- 1/2 camca besar yis kering
- 1 camca besar susu tepung - Mas tak letak
- 1 camca teh dough softener
- 1 camca besar susu pekat manis
- 1 1/2 camca besar shortening
- 1/2 biji telur
- 3 camca besar kentang lecek - Mas guna labu yang dilecek
- 1/2 camca besar minyak jagung
- 1/2 camca teh bread improver
- secubit garam
- 1/4 cawan air sejuk - Masn guna susu segar sejuk dari peti ais
Cara membuatnya :
- Campurkan air @ susu segar sejuk, telur dan susu pekat. Kacau rata dan ketepikan.
- Campurkan tepung gandum, gula halus, yis kering, susu tepung ( Mas tak letak ), shortening, dough softener, bread improver dan sebatikan.
- Masukkan campuran no 1 tadi ke no 2 dan uli hingga sebati.
- Masukkan kentang lecek dan minyak jagung. Uli lagi hingga lembut dan licin dan rehatkan selama 1/2 jam atau hingga adunan naik 2 kali ganda.
- Bila doh dah naik, tumbuk2 buang angin, uli sedikit dan bulat2kan. Rehatkan sekali lagi biar doh naik.
- Lubangkan tengah dan goreng hingga kuning keemasan dengan api perlahan.
Cara Mas :
- Campurkan air @ susu segar sejuk, telur dan susu pekat. Kacau rata dan ketepikan.
- Masukkan bahan2 lain dalam breadmaker, pastikan garam tidak bertemu yis dan tuang bahan no 1 tadi .
- Tekan butang dough dan biarkan breadmaker menguli hingga siap dan hingga adunan naik.
- Bila doh dah naik, tumbuk2 buang angin, uli sedikit dan bulat2kan. Rehatkan sekali lagi biar doh naik.
- Lubangkan tengah dan goreng hingga kuning keemasan dengan api perlahan.
No comments:
Post a Comment