Sunday, May 1, 2011

Sambal Daging




Assalamualaikum.
Lunch ari ni masak yang mana patut jerk..he..he...Semalam ada tetamu bertandang, cakap pun last minit, jadi Mas sempat goreng mee dan bihun jerk....sambil2 tu dapat juga buat Blended Orange Cake dan popia goreng. Kek oren ni memang penyelamat kalau ada tetamu, senang betoi membuatnya. Jadi lebihan daging yang Mas rebus semalam untuk rencah goreng mee dan bihun tu, Mas buat sambal daging lak. Cukup la untuk Mas sorang yang makan....hubby keje ari ni..jadi dok rumah ngan anak2 jerk. Tadi pun baru jerk lepas layan movie ngan bebudak tu...untuk bebudak, Mas masakkan Cencaru Masak Kuali lagi...tak puas lak makan ari tu...memang sangat sedapp resepi cencaru tu, cuma tadi Mas gantikan santan dengan susu segar.....boleh tahan tau rasanya...tak de yang kurang macam yang dulu..cuma kurang berlemak jerk...eehhh...dah lari tajuk ni....meh layan Sambal Daging ni.



Sambal Daging
Resepi : MasDuniaku

Bahan :
350 gram daging - cuci, rebus hingga empuk, potong nipis2
baki air rebusan daging
cili kering direbus dan dikisar - ikut pedas
1/2 inci halia - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
2 biji bawang besar - dikisar
1/2 biji bawang besar - dihiris2
jus asam jawa - ikut masam
2 camca besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
Garam dan gula secukup rasa


Cara memasak :
Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bawang besar yang dihiris dan tumis hingga harum. Masukkan bahan2 kisar dan masak hingga pecah minyak.
Masukkan daging dan kacau sebati. Masukkan jus asam jawa secukup rasa dan air rebusan daging tadi. Tambah garam dan gula secukup rasa. Kacau dan biar mendidih hingga pekat dan sedikit kering. Rasa dan boleh tambah apa yang kurang, biarkan sebentar dan jika ok rasanya, boleh matikan api.


No comments:

Post a Comment