Sunday, May 22, 2011

Super Moist Carameled Banana Cake



Assalamualaikum. Ari ni ada hal sikit, mungkin sampai petang, jadi Mas sediakan Super Moist Carameled Banana Cake untuk semua. Mas buat petang semalam kek ni...hmmm..sedappp tau.....mesti ada yang tertanya2 lak nape kek pisang nampak macam apam...resepi dari Kak Fida ni ada 2 pilihan, boleh dibakar macam kek biasa atau pun dikukus, bila tengok kek pisang yang Kak Fida kukus tu cantik jerk mekarnya, jadi Mas pun try gak kukus macam yang Kak Fida buat tu...memang mekar kek pisang ni....dah jadi macam apam lak kan...rasanya pun lebih kurang macam apam...agaknya kalau dibakar baru rasa kek pisang tu lagi menyerlah kot...kikiki... lain kali boleh try bakar lak...lagi pun nak membuat kek pisang ni amat lah senang....tak juga mixer...godek2...lepas tu dah boleh dikukus atau pun dibakar adunan kek pisang ni....maceh pada Kak Fida yang selalu berkongsi resepi2 yang best....

Super Moist Carameled Banana Cake
Resepi : Kak Fida
Bahan :
  • 1 cawan @ 240g pisang - dilecek
  • 1 cawan @ 200g gula halus - boleh kurangkan kalau pisang dah manis - Mas kurangkan 50g
  • 125 g @ 1/2 buku mentega 
  • 1 sudu kecil bicarbonate soda
  • 2 sudu besar susu segar
  • 2 biji telur - A
  • 1 1/2 cawan @ 200g tepung naik sendiri - di ayak

Cara membuatnya :
  1. Pisang lecek, gula, mentega, bicarbonate soda dan susu disatukan dalam periuk bersih.
  2. Masak atas api perlahan sambil dikacau hingga berkaramel. Sejukkan dan alehkan ke dalam mangkuk pengadun.
  3. Masukan telur dan tepung sambil dikacau hingga adunan sebati.Tuang adunan ke dalam loyang yg beralas dan gris.
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dulu pada suhu 160C selama 45 min atau hingga masak. Adunan boleh juga dikukus... Mas guna paper cup dan kukus selama 15 minit. 
  5. Sejukkan kek sebelum dipotong dan dihidangkan.


No comments:

Post a Comment