Assalamualaikum. Panjang bebenor tajuk n3 ari ni yerk, itu pun dah tukar Ayam Tomato Merah Home Sweet Home jadi Ayam Merah Tomato Kak Ummi, tak pe yerk Kak Ummi...he..he..tu dah kurang banyak huruf dah tu. Ni gara2 merata2 asyik nampak nasi tomato jerk, Mas pun jadi teringat lak yang Mas pun dah lama tak buat Nasi Tomato, last semalam nampak Zaliedana pun buat nasi tomato gak, lagi pun nasi tomato ni laku kat rumah ni, hhhmmm....macam dijangka, Ain ngan Daniel siap pesan nak makan lagi malamnya. Memang tak membazir Mas buat Nasi Tomato ngan Ayam Merah Tomato Kak Ummi ni, berselera bebenar tengok bebudak tu makan, Mas pun bertambah gak nasi, selalunya 1 1/2 senduk jerk...he..he......abang yang tak nak makan nasi pun makan juga....kira puas hati masak nasi tomato semalam...
Nasi Tomato Home Sweet Home
- 1 cawan susu sejat Ideal
- 2 biji tomato - didadu kecil
- 4 sudu besar pes tomato
- 2 helai daun pandan - disimpul
- 1 sudu besar garam kasar
- 4 sudu besar minyak sapi Ghee
- 1 cawan kismis - Mas tak letak
- 1 cawan gajus yg digoreng/dipanggang ( Mas dan Kak Ummi x letak kali ni)
- bawang goreng secukupnya
Bahan tumis :
- 2 batang kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 biji buah pelaga
- 7 biji bawang merah - dimayang nipis
Cara memasak :
- Panaskan minyak sapi dalam periuk dan tumiskan bahan tumis hingga naik bau.
- Masukkan tomato, pes tomato dan kacau sebentar.
- Masukkan beras basmathi dan daun pandan. Gaul rata sekejap.
- Masukkan air, susu sejat dan garam. Kacau perlahan sekejap dan biar nampak mendidih sikit.
- Tuangkan ke dalam periuk nasi elektrik (rice cooker) dan masak nasi seperti biasa. (*akak terus tumis dalam periuk elektrik tersebut dan alihkan untuk masak seperti biasa).
- Bila nasi sudah kering, kaup nasi perlahan-lahan dari bawah ke atas, rata perlahan dan tabur kismis dan gajus. Biarkan nasi masak elok. Hidangkan dengan taburan bawang goreng, ayam merah tomato dan acar masak atau acar mentah. SELAMAT MENCUBA!!
Ayam Merah Tomato Home Sweet Home
Resepi : Kak Ummi
Bahan :
Bahan :
- 1 ekor ayam - dipotong 12/14 - bersihkan
- 2 biji tomato - didadu kecil
- 5 sudu besar sos tomato
- 3 sudu besar sos cili
- 3 sudu besar pes tomato
- 2 sudu besar cuka makan
- 2 sudu besar cili kisar
- 4 sudu besar gula
- 1/4 cawan air
- garam secukup rasa
- minyak secukupnya
- 2 labu bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 3 cm halia
Bahan Tumis :
- 2 batang kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang
- 3 kuntum cengkih
- Ayam digaul dengan serbuk kunyit dan garam secukupnya. Perap 20 minit dan goreng separuh masak. Angkat dan ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan tumis hingga naik bau dan masukkan bahan kisar, cili kisar serta tomato dadu. Kacau sekejap.
- Masukkan semua sos, cuka dan air. Masak mendidih sebentar.
- Masukkan ayam dan gaul balik biar sos rata pada ayam.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Masak hingga agak pekat dan tutup api. Hidangkan dengan nasi tomato atau nasi minyak ikut citarasa.
No comments:
Post a Comment