Ari ni buat Roti Labu lak....nampak tak roti tu...kuninggg jerkkk...diubah suai dari resepi Roti Kentang dari Lemariresep, Mas derhakakan menjadi Roti Labu lak. Masa Mas buat roti kentang ni dulu...perhhhh...rotinya sangat lemmmbuttt gitu....jadi bila ada lebihan labu yang dikukus ni, sajerk Mas try buat Roti Labu lak.....waahhhh....tak kurang hebatnya tau....roti labu ni pun sangat leemmbuutt macam roti kentang yang Mas buat dulu. Seronoknyaaaa...dapat juga dibuat bekal Ain ngan Daniel ari ni...lebihan roti tu, nak buat minum petang ....cicah ngan milo..sedapppppp kan...cuma kali ni kastard tu meleleh lak masa dibakar....hhhmmmm...hentamm jerk la..janji roti labu ni menjadi dan sedappppp...
Roti Labu
Bahan :
- 300 gr tepung roti
- 100 gr tepung gandum
- 100 gr labu, kukus, haluskan
- 15 gr susu tepung
- 2 butir telur
- 75 gr gula pasir
- 2 sdt yis segera
- 77 gr margarine
- 1 sdt garam
- 100 ml air sejuk dari peti sejuk
Bahan olesan:
- 1 biji kuning telur dan 50 ml susu cair, campur rata
- Izah guna madu campur susu segar.
- Mas guna madu + susu segar + sedikit kuning telur
Cara membuat bun :
- Campur tepung, gula, susu, labu, yis, aduk rata, ketepikan.
- Tambahkan telur dan air sejuk sedikit demi sedikit, uli hingga jadi doh.
- Tambahkan marjerin, uli hingga elastis, diamkan 30 menit.
- Kempiskan, timbang 50 gr, diamkan 10 menit.
- Pipihkan atau bentuk sesuai selera, aku taruh di cup muffin, diamkan 75 menit.
- Oles bahan olesan, panggang 190 C selama 12 menit(aku kurang dr sepuluh menit, karena api kebesaran,makanya agak hitam tuh...)
Cara Mas dan Izah :
- Saya guna Bread Maker dan campurkan bahan menuruti BM.
- Bentukkan bulat2 dan rehatkan 30m minit atau sehingga doh naik lagi dan sapukan madu + susu segar + kuning telur dan paipkan sos kastard atas roti.
- Bakar pada suhu 180 C 20 - 25 minit dengan api atas bawah.
Bahan Sos Kastard :
- 3/4 cawan susu segar
- 2 camca besar tepung kastard
- 2 camca besar gula halus
- 1 camca teh mentega
- 1/2 camca teh esen vanilla
Cara membuat sos kastard :
- Satukan susu, gula dan tepung kastard. Kacau dengan wisk hingga semua sebati. Masak atas api perlahan sambil terus mengacau hingga pekat. Angkat dari api, masukkan mentega dan esen vanilla. Gaul rata dan biarkan suam sedikit.
No comments:
Post a Comment