Thursday, May 26, 2011

Super Moist Chocolate Cupcake



Assalamualaikum. Bersiaran lagi dengan kek coklat yang masih panass ni. Semalam nampak HaSue buat Super Moist Chocolate Cupcake. Nampak sedapppp sangat. Jadi Mas pun buat ari ni untuk bekal anak2. Lagi pun tak susah sangat membuatnya. Godek2 jer dah boleh dibakar @ kukus. Untuk Super Moist Chocolate Cupcake ni Mas kukus jerk..hasilnya...lembut dan lembab jerkkk kek coklat ni.....sedapppp...sebenarnya Mas pernah buat kek coklat ni sebelum ni..boleh lihat DISINI yerk......

Super Moist Chocolate Cupcake
Ubahsuai oleh : HaSue
Bahan-bahan:
  • * 100g Serbuk Koko*
  • * 180g Gula pasir*
  • * 1 tin Susu sejat*
  • * 200g Minyak Masak Sayuran*
  • * 250g Susu Pekat*
  • * 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
  • * 150g Tepung Gandum
  • * 1 st Soda Bikarbonat
  • * 1st Baking Powder
*Papercups/kertas cawan secukupnya

Cara membuatnya :
  1. Campurkan kesemua bahan bertanda * dan masak dgn api perlahan sehingga licin dan gula cair sepenuhnya. Tak payah sampai menggelegak.
  2. Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn hand whisk. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati sambil terus dikacau dengan hand whisk. Setelah sebati,tapis adunan kek untuk mendapatkan tekstur kek yang halus dan benar2 sebati.
  3. Masukkan adunan separas 2/3 ke cawan kertas. Memandangkan adunan agak cair,adalah mudah untuk menuang adunan menggunakan jug ke dalam papercup. Bakar selama 20 minit bergantung pada jenis oven dan saiz papercup. Mas kukus selama 20 minit.
  4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn buttercream atau hiasan pilihan..enak juga dihidangkan begitu sahaja.. Selamat mencuba!


No comments:

Post a Comment