Tuesday, May 10, 2011

Ayam Kashmir Lagi



Assalamualaikum. Meh layan Ayam Kashmir resepi  Kak Dayang ni lagi pagi ni. Memang sangat best ayam kashmir ni. Ain ngan Daniel suka bebenor...siap ulang makan lagi masa dinner. Kata bebudak tu macam makan nasi kandar....lagi pun Mas memang sajerk lebihkan kuah sebab faham dengan anak2 ni yang sangat suka nasi berkuah, Ain siap jilat2 jari...hhhmmmm..memang betul la tu sedappppp...sebenarnya dah banyak kali Mas masak ayam kashmir ni, boleh lihat DISINI untuk Ayam Kashmir yang Mas buat sebelum ni, bila tengok Kak Nor buat ayam kashmir ni , rasa teringin lagi sebab dah tahu sedappnya ayam ni, lagi pun resepi ni tak menggunakan santan...rasanya memang ala2 kari.....Mas panaskan balik tadi...sedappp wehhh...dicicah ngan roti... 

Ayam Kashmir
Bahan :
  • 1/2 kg ayam (dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak jika suka)
Bahan A :
  • 6 biji bawang merah - dihiris
  • 1/2 labu bawang besar - dihiris
  • 3 bawang putih - dihiris
  • 1 inci halia - dihiris
  • 1 batang serai - diketuk
  • rempah 4 sekawan 
  • sedikit daun kari
Bahan B :
  • 3 sudu besar puri tomato - Mas guna sos tomato
  • 1 sudu besar serbuk cili
  • 2 sudu besar rempah beriyani
  • 2 sudu besar rempah kari daging
  • 4 biji tomato - dipotong kecil
  • garam dan gula secukup rasa
  • sedikit kiub ayam - Mas tambah
  • minyak masak secukupnya
  • 2 biji ubi kentang - dipotong
Cara memasak :
  1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan A hingga terbit bau. Satukan serbuk rempah, puri tomato dan serbuk cili di dlm mangkuk dan bancuhkan dengan sedikit air. Kemudian masukkan ke dalam bahan A tadi dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  2. Masukkan ayam, ubi kentang dan air secukupnya. Gaulkan. Biarkan ia masak.
  3. Masukkan tomato, garam dan gula secukupnya. 
  4. Hidangkan setelah masak.

No comments:

Post a Comment