Saturday, May 14, 2011

Apam Labu



Assalamualaikum. Hmmm..resepi labu lagi kan, ni penghabisan labu yang Mas beli ari tu, sebenarnya Mas beli sebiji labu, tak ada la besar sangat, tapi bila dah dikukus, banyak lak isi labu tu, jadi Mas simpan baki labu yang dikukus tu dalam freeze dengan cara simpan labu dalam bekas bertutup rapat dan letakkan dalam freeze, insyaAllah dalam 4 ke 5 hari, labu tu masin elok, bila nak guna, keluarkan dulu dan Mas cedok labu tu dengan sudu bersih dan kering dengan jumlah yg diperlukan saja dan biarkan dulu dalam suhu bilik baru guna. Jadi lebihan labu tu simpan balik. Tak membazirkan. Untuk senangkan kerja, masa mengukus labu tu, Mas basuh labu tu bersih, kemudian belah 8 menggunakan pisau besar dan dengan menggunakan sudu, korek tengah labu tu untuk membuang biji dan selaput labu, kemudian kukus hingga labu masak dan lembut, sejukkan dulu baru korek isi labu menggunakan sudu dan boleh digunakan, lebihan labu tu boleh disimpan.


Berbalik pada kisah Apam Labu ni, Mas dapat resepi hasil skondeng kat Myresepi. Terima kasih pada Kak Hasiah yang sudi berkongsi resepi Apam Labu ni....best tau Apam Labu ni, lembut jer walaupun dah sejuk....kali ni Mas buat 1 adunan untuk menghabiskan stok labu tu walaupun rakyat kat rumah ni tak de la ramai pun. Dapat juga kasi kat jiran sepinggan. Apam Labu ni rasanya agak lemak2 manis, terasa labu tu....kiranya pada tekak Mas, memang sedapppp....jadi untuk sesiapa yang ada labu tu...apa salahnya mencuba Apam Labu ni lak...sedappp tau...

Apam Labu
Bahan ( lebih kurang 30 biji ) :
  • 300 gm labu
  • 400 gm tepung gandum - diayak
  • 200 gm gula pasir
  • 3 biji telur
  • 400 ml santan @ susu segar
  • 1 bungkus yis
  • 2 sudu kecil baking powder - diayak sekali dgn tepung gandum
  • sedikit garam

Cara membuatnya :
  1. Labu di rebus kemudian blender dengan santan.
  2. Pukul telur, gula dan garam sampai kembang.
  3. Kemudian masukkan yis. Pukul lagi sampai sebati.
  4. Bila dah sebati, masukkan labu yang di blender dengan santan tadi.
  5. Masukkan juga tepung yang telah di ayak dengan baking powder. Pukul lagi sampai sebati semuanya.
  6. Simpan adunan selama 1jam. Mas tutup bekas adunan tu.
  7. Akhir sekali, kukus selama 10 - 15 minit. Pastikan tudung pengukus dibalut dengan kain supaya wap tidak menitis atas apam tu.

No comments:

Post a Comment