Thursday, May 19, 2011

Vietnamese Spicy Lemongrass Chickenr



Assalamualaikum. Menu lunch anak2 semalam, Mas try resepi ayam yang best ni, Vietnamese Spicy Lemongrass Chicken, memang sangat best ayam ni....rasa manis, pedas tu amat serasi la.....Ain ngan Daniel pun suka.....memang betul kata Izahdaut tentang kesedapan ayam ni...rasanya akan dibuat lagi nanti...maceh pada Tulip77 yang sudi berkongsi resepi ayam yang sedapp ni di Myresepi...tengok respon kat Myresepi, ramai gak yang dah mencubanya......

Vietnamese Spicy Lemongrass Chicken
Bahan ( 5 org ) :
  • 3 keping isi ayam, potong saiz kecil2 * Mas ikut Izah goreng sebentar 
  • 3 sudu besar gula
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 3 sudu besar sos ikan
  • 3 batang serai - ketuk
  • 1 sudu besar cuka
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 biji bawang besar - dipotong dadu
  • lada merah & lada hijau - dipotong menyerong

Cara memasak :
  1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan gula dan biarkan sebentar hingga bertukar warna gelap. Masukkan ayam dan bawang.
  2. Lepas 5 minit masukkan serai dan lada. Perlahankan api dan masuk bahan2 lain dan gaul biar sekata. Jika kering masukkan sedikit air.
  3. Rasa dan adjust apa2 yg terkurang. Hidang panas2 dengan nasi putih.

No comments:

Post a Comment