Tuesday, May 31, 2011

Ikan Asam Daun Kari



Assalamualaikum. Bertemu lagi pagi ni dengan Ikan Asam Daun Kari ni. Sedapppp looo..rasanya masam2 pedas tu amat serasi ngan tekak Mas. Nampak semalam Mamahawa pun dah buat guna ikan tenggiri. Sebelum tu Mas nampak Izahdaut buat, mek jahh tu guna ikan selar. Mas lak guna ikan tongkol jerk...tetapp sedappp...maceh pada Kak Asma yang sudi berkongsi resepi ikan ni. Lain kali Mas nak try guna ikan tenggiri lak macam resepi asal.....anak2 memang suka masak ikan masak gini...sedapp2 kata bebudak tu.....

Ikan Asam Daun Kari
Resepi : Kak Asma 
Sumber : Izahdaut dan Mamahawa
Bahan :
  • 4 keping ikan tengiri - Mas guna ikan tongkol
  • 1 labu bawang besar - dihiris
  • 2 ulas bawang putih - dihiris
  • sedikit halia - dihiris
  • 1 biji lada merah dan hijau - dihiris
  • 1 batang serai - ketuk
  • sedikit daun kari
  • garam, perasa, air asam jawa
Cara memasak :
  1. Bersihkan ikan,lumurkan dengan serbuk kunyit dan garam.panaskan goreng hingga garing.angkat dan ketepikan.
  2. Keluarkan minyak dari kuali tinggalkan sedikit,masukkan bahan yang telah dihiriskan tadi,tumis hingga layu.
  3. masukkan lada,serai,daun kari,garam,perasa dan air asam.
  4. biarkan sebentar,baru masukkan ikan tadi.
  5. kalau suka berkuah agak2 hampir pekat matikan api.


No comments:

Post a Comment